Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den riktigt goda julmaten

Efter en höst präglad av fruktansvärda tragedier, så ser vi nog alla i år extra mycket fram emot att få samlas kring julbordet, i hopp om en stund av stillhet och lugn när sista klappen äntligen är inslagen, sista kulan hänger i granen och skinkan står på bordet. En stund för att tänka på våra nära och kära, även de som är långt borta eller kanske redan har lämnat oss. Kanske tänker vi då också på de som ska komma efter oss, och då är överraskande nog just julskinkan väldigt viktig.

Det kan vara värt att komma ihåg att det finns inget godare än en svensk julskinka, om det är klimatet och djurens välfärd som vi tänker på. En svensk gris föds upp med kärlek istället för kemikalier. I många andra länder tillåts bönder fortfarande maskera en dålig djurhållning med antibiotika, något som inte bara hotar djurens välbefinnande utan även allas vår överlevnad.

Antibiotikaresistensen är idag ett av de största globala hoten mot vår folkhälsa, och skördar varje år 25 000 människoliv i Europa. I Sverige beräknas 10 000 människor vara smittade av resistenta bakterier, och det krävs krafttag inom EU för att t ex cancerbehandlingar och transplantationer ska kunna utföras även i framtiden. Förhandlingar om detta pågår nu som bäst i Europaparlamentet.

En svensk gris är även bättre för miljön och klimatet än sina utländska kusiner. Eftersom svenska grisar behandlas väl så krävs det mindre foder och mindre mediciner för att de ska växa bra. Sjuka grisar behöver däremot mer foder och en längre uppfödningstid, och har därför en större miljöpåverkan när det gäller den mat som produceras.

Tyvärr får våra svenska producenter varken den uppskattning eller den betalning som de förtjänar för sin goda djurhållning. Tvärtom drabbas de av en dubbel orättvisa, eftersom deras konkurrenter i andra länder alltför länge kunnat fuska och dra nytta av lägre ställda krav. EU:s ramlag för djur- och matkontroller håller nu på att ses över, i syfte att skärpa reglerna, men det kommer att ta tid. Det är därför extra viktigt att vi i alla drar vårt strå till stacken och ser till att köpa den riktigt klimatvänliga och antibiotikafria julmaten.

Jasenko Selimovic (L)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel