Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den sociala turismen är inte enkelriktad

När EU var på väg att utvidgas med tio nya medlemsstater 2004 så varnade den dåvarande statsministern Göran Persson för "social turism". Till Sveriges Radios ekoredaktion sa han:

– Fri rörlighet för arbetskraft vill vi ha, men inte social turism. Där får vi inte vara naiva.

Vi ser i Sundsvall sett tiggare från det forna Östeuropa. Kanske är det detta som Persson avsåg med sitt tal om sociala turister? Men det är knappast så att de söker sig till Sverige för att tigga eller leva på bidrag. Som ST kunde berätta på fredagen så söker sig de flesta till Sverige för att få jobb. De personer som ST talat med kom hit efter att ha blivit lovade fyra månaders jobb, men de fick bara två månader. Dessutom fick de inte lön för en månad. De är följaktligen offer snarare än förövare som försöker snylta på vår svenska välfärd, vilket talet om sociala turister antyder.

Bilden är också mer komplex, "turismen" är så att säga inte enkelriktad. Den brittiska tidningen Financial Times utsände i polska Wroclaw kunde häromdagen berätta hur personer från Europas krisländer söker sig en bättre framtid i Polen. Ett land vars ekonomi tuffar på trots finanskris och internationell lågkonjunktur.

Tankefiguren om den "polske rörmokaren" som drar västerut och tar jobb från medborgare i det gamla Europa är alltså inte helt sann. Visst finns det en migration av arbetare från öst till väst, men också det omvända är sant. Det är inte svårt att förstå varför. Ungdomsarbetslösheten är i Grekland och Spanien över 50 procent och i Italien och Portugal närmare 40 procent. Finns möjligheter till försörjning och ett bättre liv på annat håll så kommer en del att ta den chansen. Ungdomar är av lätt insedda skäl mer rörliga än äldre personer som ofta är rotade på en ort, eller i ett land, på ett helt annat sätt.

För svensk del är utvandringen av arbetskraft begränsad, däremot är det inte helt ovanligt att svenska ungdomar söker sig utomlands för studier. Till exempel har det rapporterats flitigt i svenska medier om svenska ungdomar som studerar till läkare i Polen i brist på studieplatser vid svenska universitet. Med tanke på den läkarbrist som råder i Sverige så är det bara att välkomna den utvecklingen.

Fler svenskar på arbetsmarknaden med internationella erfarenheter lär också gynna svenska företag i den ökande internationella konkurrensen.