Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras boende ska sätta guldkant på tillvaron

Adéle Forsberg, 78 och Arne Jonsson, 84 har tagit plats i Sidsjöns nya trygghetsboende.

– Vi är mycket nöjda, säger de.

Nöjd är också Barbro Westerholm, en av de på riksnivå mest drivande bakom dessa boenden.

– Det här ska sätta guldkant på de äldres tillvaro.

Sidsjö Fastigheter har nu lagt ytterligare en pusselbit på plats i utvecklingen av Sidsjöområdet.

På torsdagen invigdes det nya trygghetsboende där den första delen innehåller 20 lägenheter, varav 17 är bokade. Den andra delen där inflyttning väntas starta i april innehåller 26 lägenheter varav 7 är bokade.

Först på plats i Sidsjön var Adéle Forsberg och Arne Jonsson.

– Vi var helt enkelt ute efter ett äldreboende eller trygghetsboende och blev också de första att anmäla vårt intresse i Sidsjön, säger de.

De ångrar inte sitt val.

– Hyran på 7 500 kronor för en tvåa kanske är mycket, men å andra sidan finns i lägenheten en tvättmaskin, mikrovågsugn och all utrustning som man behöver säger Adéle Forsberg.

Dessutom ser de fram mot den gemensamhetstanke som finns bakom dessa trygghetsboenden. I Sidsjön finns gemensamma samlingsrum, bibliotek, matsal och andra funktioner som gör att de boende kan träffas och umgås.

– Det är just tanken med trygghetsboende. Ett ensamhetsboende med dålig kontakt med andra människor är ingen bra lösning. Det ger en tristess och negativ utveckling för de äldre, säger Barbro Westerholm.

Det var under hennes tid som generaldirektör på Socialstyrelsen som hon började kämpa för trygghetsboenden i Sverige och när hon nu var på plats på Sidsjön kunde hon glädjas åt att ytterligare ett nu var färdigbyggt.

Förutom de gemensamma utrymmena kommer det också att finnas en värd på plats i Sidsjön och det jobbet har Gunnar Tjälldén fått.

– Mitt uppdrag blir att hitta gemensamma intressen bland de boende och att det skapas möjligheter att få utöva detta. Det kan vara trädgårdsodling, konsertbesök, med mera, säger Gunnar Tjälldén.