Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras hus brann ner till grunden – här är familjens nya liv: "Mest saknar vi hunden och katten"

Framför den solgula villan i Söråker cyklar syskonen Meija och Melvin omkring.
Annat var det en decemberdag för drygt två år sedan. Då fanns det bara en rykande skorsten och en hög med aska på gården. Familjen förlorade allt i den stora branden.
– Mest saknar vi hunden och katten, säger syskonen Ogebrand.

Barnen var på skolan och Andrietta Ogebrand och Tomas Gustafsson hade åkt till jobbet när Tomas körde förbi familjens hus och såg att det slog ut lågor ur fönstren.

Läs även: Branden tog hela huset i Söråker

Två av familjens husdjur fanns inne i den timrade villan och helgen innan hade familjen varit till Ullared och köpt julklappar.

Det enda de fick behålla var kläderna de hade på kroppen.

– Jag var väldigt ledsen för att min nya julkjol brann upp. Och så saknar jag hunden och katten, men en katt fick vi behålla, berättar åttaåriga Meija Ogebrand.

I en kartong i ett av rummen i den nya villan ligger den fyrbenta överlevaren och diar sin nya kull med fyra kattungar.

Huset började byggas redan under våren efter branden och nio månader efter eldsvådan var det dags för inflyttning. Meija berättar att hon har blivit noga med att kontrollera att alla ljus är släckta och alla el-prylar är avslagna när det är dags att lägga sig eller om familjen ska åka bort.

Andrietta Ogebrand tycker att branden även har påverkat dem på andra sätt.

– Det känns som om vi lever mer i nuet nu och barnen har väl blivit lite bortskämda. Man vill ju gärna kompensera dem för allt de har förlorat, säger hon.

Läs även: Nu blickar vi framåt

Enligt henne och Tomas är det fotografierna de saknar mest. En del bilder på barnen som de tidigare har gett bort, har efterskänkts till dem.

– Men tavlan på dig när jag låg i din mage är borta, konstaterar Meija.

Melvin minns att han hittade en fotboll och ett par simglasögon på gården. Annars hade alla hans leksaker förvandlats till aska.

– Vi fick fira julen hos mormor som bodde i huset här intill, berättar han.

Familjen fick mycket stöd från sin omgivning. Bara några dagar efter branden startade Ica i Sörberge en insamling för att hjälpa dem.

Numera ser Tomas och Andrietta till att kläder och saker skänks bort så fort de inte längre används.

– Det kan ju finnas någon som behöver dem bättre. Det här har varit en djäkla resa, men vi har blivit starkare tillsammans och nu bryr man sig mindre om småsaker, säger Andrietta.

Vad som orsakade branden har de inte fått veta men proppskåpet var kraftigt utbränt.

Och det dröjde inte lång tid efter inflyttningen i det nya huset innan trivseln infann sig.

– Vi bestämde oss tidigt för att allt måste lösas på bästa sätt och i dag trivs vi bra, men jag hade hellre behållit det gamla huset. Det var gammalt men väldigt mysigt, säger Andrietta Ogebrand.