Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras ip-adress svartlistades – utan vetskap

Marlene och Thierry De Gorter upptäckte i juni att deras ip-adress var svartlistad.

Mejl studsade tillbaka och på nätet står det att deras ip-adress som svartlistad.

– Jag förstår inte hur detta har kunnat hända och vi får ingen hjälp någonstans ifrån, säger en uppgiven Marlene De Gorter.

Paret håller på att bygga upp ett företag och är beroende av sin dator. Dessutom har Marlene De Gorter en grav hörselskada, vilket enligt henne gör att datorn är ett viktigt verktyg för att kommunicera med omgivningen.

Paret skickade mejl efter mejl till sina kunder. Men inga mejl kom fram, och när de försökte reda ut vad som hänt kom det fram att deras ip-adress är svartlistad. På en hemsida som listar svartlistade ip-adresser såg de att deras adress fanns med på listan.

– Till vår stora förvåning hade funnits vi funnits där sedan december 2010 utan att veta om det. Jag blev knäckt, man känner sig som en dålig människa, säger Marlene De Gorter.

De har vänt sig till sin operatör, Telia, för att få klarhet i vad som hänt.

– De har berättat för oss att det stämmer att ip-adressen finns på svarta listan, men de kan inte förklara hur och vill heller inte hjälpa oss. Istället hänvisade de oss att göra en polisanmälan. Polisen i sin tur la ner förundersökningen för att det saknas bevis. Jag känner att vi sitter fast och det känns som en mardröm, säger hon.

I dag har de bytt internetleverantör och hoppas att det inte ska upprepas. Själv tror de att det beror på att någon har tagit sig in i datorn och använder deras ip-adress att surfa runt med.

Att ip-adressen är svartlistad innebär att vissa mejl kan stoppas av mottagaren i dennes skräppostfilter.