Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Designa ett kyrkfönster och vinn

När Sköns kyrka ska sätta in ett målat kyrkfönster utlyser man en tävling om motivet.
Vem som vill kan lämna in ett förslag om hur det nya fönstret ska se ut.

Genom fönstret vid dopfunten i Sköns kyrka lyser morgonsolen som en kraftig strålkastare och det blir svårt att se. I stället för ett draperi, som tar bort allt ljus, la kyrkoherde Jan From fram idén att sätta in ett glasmosaikfönster i stället för det nuvarande i vanligt glas.

Tanken kom ur att kyrkan redan äger ett vackert glasmosaikfönster, som tidigare satt i det utrymme som nu är sakristian. Det står nu i begravningskapellet men är gammalt och skört och vore vanskligt att försöka sätta in på en annan plats. Därför kom idén om ett nytt fönster, och att utlysa en tävling om motivet.

– Inspirationen kom från en annan församling som hade ordnat en tävling, säger Jan From.

Alla som vill är välkomna att lämna in en skiss som inte behöver vara professionellt utförd utan bara visa figurer och motiv på ett tydligt sätt. Motivet ska ha något med dopet att göra och gärna vara förankrat i bygden.

– Vinnaren får 5 000 kronor, men kommer också att bli omnämnd i framtida böcker som skapare av fönstret. Med tanke på att det kanske finns kvar i 150 år framåt ger det ett visst perspektiv, säger Jan From.

Eftersom fönstret sitter långt framme i kyrkan är det inte direkt synligt från alla platser.

– Men längst fram i bänkarna ser man det, och ljuset som faller in genom det kommer att belysa kyrkan och altaret i olika färger, säger Jan From.

Fönstret är 3,9 meter högt, 1,75 meter brett och välvt upptill. Kyrkorådet har budgeterat 100 000 kronor till fönsterbytet och senast den 31 mars ska förslagen vara inlämnade.