Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är dags att gå med i Kommunal

En av de vanligaste frågorna just nu på Kommunals hemsida är: Hur går jag ur Kommunal? Samtidigt rapporterar media om medlemsflykt.

Det är sorgligt att det är medlemmarna som lämnar fackförbundet efter Aftonbladets granskning.

Medlemmarna - som av Kommunal kallas för välfärdens motor. Men medlemmarna har också varit en motor för att driva fina dyra vanor för toppen.

Jag förstår raseriet.

Men det är inte medlemmarna som ska gå, det är toppen som hanterat pengar idiotiskt som ska ta konsekvenserna.

Topparna inom Kommunal får gärna trycka paté i munnen och skölja ner det med vin, men det ska i regel betalas ur egen ficka. Precis som Anna som jobbar på äldreboendet får göra under sina restaurangbesök, eller vänta….Anna kan ju INTE trycka på paté och dricka finvin på lokal, för hon har inte råd. Och hon hade inte haft råd ÄVEN om hon i-n-t-e hade jobbat sjuttiofem procent utan haft en heltidstjänst. Men hon har råd att betala avgiften till Kommunal, pengar som andra nu har hanterat ….ovarsamt. Väljer ett milt ord. Ni kan ju den här skandalen redan.

Det var nödvändigt att Anders Bergström slutade som kassör i Kommunal efter rapporteringarna.

Hur det ska bli med ordförande Annelie Nordström är oklart, kanske har hon avgått när den här krönikan trycks i papperstidningen. Hon är ju högsta ansvariga för Kommunal och det vore konstigt om hon kunde gå igenom skandalen utan någon sås på sina byxor. Ska hon inte lämna posten så är det hårt arbete för att snickra upp Kommunal igen som gäller för henne.

Det är 2016 och Kommunal ska in i en lönerörelse. Ett av kraven är att  undersköterskor ska ha minst 1061 kronor mer i månaden. Det som absolut inte får hända nu är att fackförbundet går in försvagade  in i förhandlingsrummen. Kommunal kan inte ha ledare som av media under lönerörelsen får svara på frågor om porrshower, egna vinmärken och glömda fakturor istället för att prata om lönelyft och drägliga arbetsvillkor för de som på fina papper kallas för samhällets motor.

Förtroendet måste återtas och det snabbt. Transparensen inom förbundet öka. Blir tappet av medlemmar stort är Kommunal försvagat och det gynnar inte Anna som jobbar sjuttiofem procent på äldreboendet och dras med ett schema där delade turer är verklighet.

Det medlemmarna inom Kommunal förtjänar är företrädare som slåss för att deras status som samhällsmotorer inte är fina ord på papper, utan visar sig både i lön och arbetsförhållanden. Det är inte dags att gå ur Kommunal om du är en samhällsmotor, det är dags att gå med och påverka så att facket kör rätt väg.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel