Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är de små sakerna som förgyller livet

Jag har funderat lite över de små sakerna. De små, omärkliga och oväntade sakerna som kan tänkas oviktiga men som egentligen är grunden till hela världens välgång. Utan dem spelar det ingen roll hur bra allt annat går eller hur väl man lyckas med det man företar sig; man behöver de små sakerna för att bli riktigt lycklig.

Härom dagen satt jag och väntade på bussen. En äldre man kom och satte sig bredvid mig och tog sig ett bloss för att komma ifrån arbetet, så som han själv uttryckte sig. Vi satt där ett tag. Han frågade om jag väntade på bussen och jag svarade att det gjorde jag visst det, men annars sa vi inte så mycket. När han slutligen reste sig upp och sa adjö räckte han fram något till mig och sa ”Gå och köp lite karameller, vetja”. Jag kunde inte annat än le brett när jag följde honom med blicken där han smått haltande korsade gatan en bit bort. I handen hade jag några pantkvitton värda en femma.

Det är precis det här jag menar. De små sakerna är de som får en att le och som man kan leva länge på. Det kan vara allt ifrån att få några pantkvitton till en tant som betalar ens bussbiljett när man glömt busskortet. Det kan vara när en främling på tåget låter dig dela godispåse med hans barn eller frågar om du vill ha hans tidning när han läst klart, men det kan precis lika gärna handla om när en tant springer efter dig när du är ute och promenerar och frågar om du vill ha skott från hennes plantor, för hon vill inte slänga dem. Men egentligen räcker det med bara ett leende. Hur krystat och kliché det än låter så är det lika sant som grillade grodor. Förbannat sant, alltså.

Det är så lätt att göra någons dag, så lätt att bara kasta till folk lite av de små sakerna då och då. Sluta låtsas vara intresserad av dina skor när du möter någon, se upp och le i stället! Ett leende kan betyda så mycket, och dess kraft vet inga gränser. Ge bort ett leende och sluta tänk att folk har fina ögon eller skor eller skratt eller vad det nu handlar om, säg det i stället. Sluta smyg runt i tystnad! För alla har vi fickorna fulla av dem, så låt oss dela med oss. Sprid kärlek med de små sakerna!