Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är döda kroppar det handlar om

Replik på ledare "Medvetna missförstånd blockerar debatten", ST 27 februari.

Sofia Mirjamsdotter skriver att Liberala ungdomsförbundet vill tillåta nekrofili. "En person ska kunna testamentera sin kropp till vilka ändamål hen vill, även om det skulle vara till någon som vill ha sex med den. Hur främmande det än är för de allra flesta av oss så är det ingenting som staten har med att göra." Det bör tilläggas att det är döda kroppar det handlar om.

Carl B Hamilton, sedan länge frontfigur i partiet Liberalerna och av en annan årgång än ungliberalerna, har gått ut och talat klartext och sagt att förslaget är "puckat". Kanske har han tyckt att politik inte enbart handlar om frihet från allt som är statligt, utan också om moral.

Mirjamsdotter menar att Hamilton därmed sällar sig till dem som "sällan går till ursprungskällorna för att ta reda på hur det förhåller sig, utan i stället köper fraser på 140 tecken och använder dem som underlag för fortsatt debatt." Han borde veta bättre.

Enligt Liberala ungdomsförbundet och, såvitt jag förstår, även Mirjamsdotter ska det alltså vara fritt fram för testamentstagare att bland annat ha samlag med den testamenterade döda kroppen. Staten ska förstås inte heller lägga sig i hur ofta samlagen utförs eller hur länge de varar eller vilka ställningar parterna föredrar. Inte heller hur länge det sönderfallande liket bör brukas. Det här "handlar i själva verket om grundläggande liberala värderingar, om att staten inte ska lägga sig i och begränsa människors liv så länge de inte skadar någon annan."

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Observera alltså att staten begränsar människors liv genom att inte tillåta samlag med lik.

Till slut randas den dag när liket inte längre är användbart för sitt ändamål. I konsekvensens och den heliga frihetens namn landar naturligtvis frågan om slutförvaring i det sedvanliga mantrat att staten ska hålla sina klåfingriga fingrar borta även från denna syltburk i enlighet med grundläggande liberala värderingar. Testamentstagaren, liberal, köper sig förstås en gravplats på ortens privata kyrkogård, som förvaltas enligt sunda marknadsekonomiska principer, vilket bland andra fördelar innebär färre störande arbetare att irritera sig över.

Några slutord:

• Mirjamsdotter kunde ägna statens roll en smula intresse. Men utan de förblindande liberala glasögonen.

• Liberala ungdomsförbundet kunde kanske avfärdas som de ungdomar de är. Men om en 10–15 år utgör de den liberala eliten.

• Undrar vad Karl Staaff, som visste en del om grundläggande liberala värderingar, skulle ha sagt om Mirjamsdotters.

• Föreslår att Carl B Hamiltons uttalande om nekrofiliförslaget utnämns till årets understatement.

Ingmar Wahlström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel