Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är dyrt att dö – ovärdigt att ruinera efterlevande

Helgen har passerat när vi ska minns de som lämnat oss, de som gjort sin sista resa till andra sidan (eller vad man väljer att tro). Vi som är kvar ska nu mitt i sorgen och saknaden "brottas" med de jordiska och praktiska göromålen. Begravning, bouppteckning, ta hand om den dödes jordiska ägodelar, en pappersexercis som inte kan förstås förrän man upplevt den.

Här vill jag passa på att uppmana dig som läser, om att skriva i det vita arkivet så att de som lämnas kvar vet hur du vill ha det när du dött.

Som närmast sörjande sitter man där på begravningsbyrån och vill att denna sista handling man gör för den döde, ska bli så minnesrik och fin som möjligt. Man säger ja, ja, ja, ja, till alla förslag som ges, utan att tänka på att det kommer att komma en faktura som får håret att resa sig när man öppnar brevet.

Här är ett exempel ur verkliga livet på hur en faktura med direktkremering (från sjukhus till krematoriet) samt annonskostnad för en bonusfamilj som vill ha "egna" annonser, vilket ju är förståeligt, kan se ut.

Transportkista obehandlad 3995 kr, grundkostnad och administrativa tjänster 3395 kr, begravningsbil till krematoriet 3395 kr, omhändertagande av avliden 1495 kr (flytt från säng till kista), dödsannonser tre stycken 3740 kr, 3379 kr, 2784 kr (privat bild 500 kr extra).

Totalt runt 23000 kr.

Vad en kyrkobegravning med "efterfest" kostar vet jag inte.

Sen tillkommer bouppteckningskostnader på drygt 20000 kr. Bouppteckningsfirman tog 1700 kronor i timmen, varje påbörjad kvart räknas som en timme.

Totalt är kostnaden för just detta dödsfall nu uppe i drygt 43000 kronor.

Är det inte dags att någon tar tag i denna skenande "dödskostnad"?! Man skulle kunna inrätta ett dödshus (kan finnas i sjukhusens källare) motsatsen till barnbördshus (BB), i Regionen Västernorrlands regi. De som vill "snitsa till" det hela med begravningen, utöver den allmänna prislistan, får stå för den kostnaden själv.

Alla människor ska till en rimlig (faktisk) kostnad ha rätt till att ha råd att dö. Hur många "vanliga" människor har 40000 kronor eller mer att "slanta upp" för att i sorgens och förtvivlans tid, betala för att någon kommit på att det där med döden är en väldigt inkomstbringande "affär"?

Låt oss avdramatisera döden och börja tala om den som en naturlig del av livet! Alla ska ha rätt till ett värdigt avslut på sin jorderesa, utifrån sina egna önskemål - det vita arkivet. Värdigt betyder inte det som kostar mest pengar.

Däremot är det ovärdigt att ruinera de efterlevande som samtidigt ska uthärda sorgen, saknaden och förtvivlan efter att ha förlorat en kär anhörig.

Sorgligt men sant "tant"

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel