Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är ett problem i hela Sverige att vi saknar distriktsläkare"

Läkarbristen inom primärvården är något som mer eller mindre drabbar alla patienter i landet.
Det menar Gun-Inger Soleymanpur, verksamhetschef vid St Olof vårdcentral.

– Det är ett problem i hela Sverige att vi inte har tillräckligt med kontinuitet bland distriktsläkarna, säger Gun-Inger Soleymanpur.

Vi har tidigare berättat om att nystartade St Olof vårdcentral i Sundsvall ökat mest av alla vårdcentraler i länet det senaste året med en ökning med drygt tusen listade patienter.

Anmärkningsvärt är att man även får patienter så långt bort ifrån som Sollefteå kommun. I det här aktuella fallet gäller det en patient som är missnöjd med stafettläkarproblematiken och därför väljer att köra totalt 24 mil för ett besök på sin nya vårdcentral i Sundsvall. Bytet av vårdcentral gjorde samtidigt att ett allvarligt hjärtfel upptäcktes.

– Jag kan inte uttala mig om det här enskilda fallet, men generellt kan det finnas risker med patientsäkerheten när det saknas läkare, säger Gun-Inger Soleymanpur.

Men en vakansgrad bland distriktsläkare i länet på 50 procent kan väl knappast vara bra?

– Nej, så är det. Kontinuitet är en kvalitetsfaktor för vården, säger Gun- Inger Soleymanpur.