Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är ingen tävling i sparpaket – satsa på vårdcentralerna

Jag förstår mycket väl Sollefteåbornas kamp för sitt sjukhus. Det handlar ju om så mycket mer än sjukhuset. Det handlar om en norrländsk inlandskommun med stor glesbygd och långa avstånd, som blivit brandskattad och känner sig otrygg vid tanke på sin framtida utveckling. Man slåss för sin överlevnad. Men det handlar ju inte om att jämna sjukhuset med marken. Sjukhuset och vårdcentralen kommer fortfarande att stå kvar med stora delar av verksamheterna och planerade ortopediska operationer tillkommer. Förändringar planeras ju även i Örnsköldsvik och Sundsvall, där vården också ska anpassas efter utveckling och behov.

Läs också: Sjukvården finansieras på det sätt vi vill

Jag vill samtidigt påminna om förhållandena i västra Medelpad, där blivande mammor alltid haft 10–15 mil till BB och aldrig krävt någon särskild omvårdnad eller ABF-kurs i bilförlossning. Har väntat på att Erik Lövgren, landstingsstyrelsens ordförande med adress Ånge, ska säga något om det. Det skulle vara intressant att veta hur många bilfödslar man haft under årens lopp och hur det gått?

Liberaler i landstinget har under åratal försökt förmå landstingsledningar förstå att man inte enbart kan avveckla utan att tillföra något nytt. Att bara försöka få ekonomin att gå ihop på sista raden ger inget tillskott. Snarare tvärtom. Behovet av vård är förhållandevis konstant och uppkommer i så fall någon annanstans.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Man kan bara konstatera att när den rödgröna regeringen tog bort kömiljarden då började köerna växa igen. Som tur är görs det mycket mer dagoperationer i dag som har blivit en allt viktigare del av sjukhusens verksamhet. Det betyder å ena sidan att färre patienter behöver stanna kvar på sjukhus så behovet av vårdplatser minskar men å andra sidan att behovet av kompetenta utförare ökar.

Hur blir då Landstinget Västernorrland en bra arbetsgivare?

Dagens personal vill arbeta med moderna tekniska och välfungerande metoder. Man kan jämföra detta med hur vi själva skulle känna oss om vi skulle bli tvungna att återgå till penna och papper när vi nu blivit vana med datorer. Uppgiften för politikerna är att ge förutsättningar till att anpassa vården till den nya tekniken.

Att få landstinget att fungera är ingen tävling i sparpaket.

Det bästa sättet att underlätta trycket på sjukhusen och skapa mer trygghet för befolkningen är att satsa mer på våra vårdcentraler. Där kan utföras så mycket mer men då måste man också ge de mer resurser.

Läs också: Öppet brev till de styrande i Landstinget Västernorrland

Tänk till exempel om varje vårdcentral kunde ha en liten effektiv röntgenapparat, knuten till telenätet, som snabbt skulle kunna lokalisera patientens plågor. Då skulle det sparas både restid och kostnader samt ge möjligheter att via nätet få en kvalificerad bedömning av specialist från något sjukhus. Landstingets mål är att alla invånare ska nå en ambulans inom 30 minuter. En ambulans i dag är en akutmottagning på hjul med specialutbildad personal.

Men det allra viktigaste är att alla invånare känner sig trygga med att vi har tillgång till samma vård oavsett vem man är eller var man bor inom länet.

Ulla Norgren

Liberalerna

Före detta gruppledare för (L) i landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel