Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är inte bara flyktingarna som får hjälp

Replik på "Svenskar i misär intresserar inte", ST 29 oktober.

Ylva, jag förstår att det kan se så ut, att det bara är flyktingarnas problem som människor bryr sig om. Vart är omsorgen om alla de andra? Just nu är det stort behov av akuta insatser för just denna grupp, men det innebär inte att alla andra insatser läggs ner. Jag är verksam i Frälsningsarmén, och vi samarbetar med många kyrkor, samhällsinstitutioner och organisationer runt om i landet. Det görs ett fantastiskt arbete för alla dessa grupper du nämnde – och många fler – dag ut och dag in, i det tysta. Oavsett flyktingströmmar.

Det som du upprörs över är, vad jag förstår, att bara de grupper som syns i media får hjälp. Tyvärr är vi nog alla drabbade av synsättet "det som inte syns finns inte", i någon grad. Men det pågår mycket bra insatser på många områden som sällan får någon uppmärksamhet.

När det handlar om människor är det dock oftast mer komplext än det ser ut vid första anblicken, hemlöshet handlar till exempel sällan enbart om bostadsbrist. I vissa lägen behövs akuta åtgärder, i andra behövs mer långsiktiga. De är komplement, inte motsatser. Det är precis lika fint att vara en besöksvän hos en äldre, eller läxhjälp åt skolbarn, som att ta emot flyktingar på stationen.

Varmt välkommen som volontär i det akuta medialt synliga eller i det osynliga långsiktiga arbetet för medmänniskorna i din stad. Medmänsklighet i behovets stund gör stor skillnad för den enskilde, oavsett hur behovet ser ut.

Ylva Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel