Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är inte fråga om någon hatkampanj mot bönderna – debatten är för er och djurens vinning

Replik på Elakt förtal mot svenska bönder – dina ordval visar på stor okunskap, ST 28/2.

Hej kära bonde. Mitt tidigare inlägg var ägnat alla djur i den svenska livsmedelsindustrin, och allt jag sade behöver därmed ej stämma in på dig och dina kor, vilket det uppenbarligen inte gör. Jag ber om ursäkt om jag fick det att låta som det.

Nykläckta tuppkycklingar, 15 000 om dagen, gasas ihjäl för att de inte lägger ägg. Sedan far de direkt i en container på utsidan av kläckeriet. Ingen vill ha dem, de blir bara en kostnad, säger vd:n själv på ett av Sveriges största kläckerier. Detta är ett exempel på vad jag menar med ”avfallsprodukter”.

Hatkampanjen du nämner mot er och djuren känner jag inte till. Däremot pågår en saklig debatt där vi argumenterar för att konvertera bönders verksamheter mot produktion av vegetabilier. Detta både för djuren, miljön och bönders ekonomi. Vi ser hur många av er går på knäna ekonomiskt. Debatten är alltså för er och djurens vinning, och inte emot.

Läs också: Bli djurvän på riktigt – bli vegan

Jag skrev om konstgjord befruktning, vilket du svarar med att kon gärna går med på. Jag skriver vidare om syftet med inseminationen och vad som händer sedan, vilket jag inte tror kon har vidare glädje av. Exempelvis efter födseln, vid separationen mellan mamma och kalv, och den ångest och oro som uppstår, och hur moderskänslor och naturliga beteenden får ett abrupt slut. Hur de separeras så tidigt som möjligt för att inte ska komma varandra för nära. Och hur de kan ropa efter varandra i dagar efteråt.

Jag tror knappast att de hjärtskärande skrik som hörs från grisarna när de andas in koldioxid är glädjetjut.

Du känner inte igen dig när jag skriver om panik och skräck i slakterier. Slakterier är så långt från djurens naturliga miljö det går komma. Att där förekommer panik och andra ångestkänslor är ett faktum och det känns sorgligt att du förnekar detta. Exempelvis tror jag knappast de hjärtskärande skrik från grisarna när de andas in koldioxid är glädjetjut. Angående våld mot huvudet så är det Jordbruksverkets egna ord, kalla det bultpistol om du vill.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag anser att det är fel av dig att påstå att jag har okunskap när du själv säger att du inte alls känner igen dig i den verklighet som dagligen bevisas av djurrättsorganisationer och nyhetsrapporteringar. Rapporter som visar hur djur lider vid bedövning (SLU), hur 10 miljoner kycklingar per år får svårt att gå på grund av vikt (SLU, Jordbruksverket), och hur 180 000 dör i samband med transport till slakterier (Livsmedelsverket) och så vidare. Kalla Fakta gjorde 2015 en stor granskning av svenska djurskyddet med skrämmande upptäckter.

Jag påstår inte att alla missköter sin djurskötsel, absolut inte, men kollar man på hela industrin vågar jag nog ändå påstå att det är så pass utbrett att fusk sker dagligen. Så att du anklagar mig för elakt förtal kändes ytterst obefogat.

Jag håller inte med dig om att bättre slaktmetoder är det bästa för djuren. Det bästa för dem vore att slippa dödas överhuvudtaget. Detta kan vara anledningen till att du upplever oss kritiska till dina idéer. Jag anser inte att tio minuters njutning vid matbordet är mer värt än någon annans liv, och kommer fortsätta uppmuntra folk till att äta mer veganskt.

Daniel Ekbom

Läs också:

Katarina Östholm: Utan bönder ingen mat – när vi har en landsbygd som kan rädda världen

Köttskatt kan hjälpa isbjörnarna

Ät mer grönt och mindre kött – för att minska fattigdomen i världen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel