Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är inte landstingets roll att bedriva arbetsmarknadspolitik

Annons

Läser dagligen ST och följer mitt landstings ekonomiska moras. Kändes fräscht i måndags när Alfred Jansson lyfte frågan om byapolitik med mera.

Jag har varit aktiv i utkanterna av landstingspolitiken i många år. När som helst när frågan om Sollefteå eller Örnsköldsvik och dess sjukhus varit på tapeten i landstinget så har alltid det sagts att så kan vi inte säga/göra för då får vi inga röster därifrån. Det gäller alla partier. Jag kan ha förståelse för Sollefteå och arbetstillfällen, men som tidigare sagts vid otaliga tillfällen är inte landstingets roll att bedriva arbetsmarknadspolitik. Det har säkert lagts ner miljoner kronor i utredningar under 30 års tid på att sjukhusstrukturen i Västernorrland måste förändras. Sen att Ångermanlands läkarförening (Leif Ehlin) och byapolitiker kommer med olika förklaringar till den ekonomiska situationen gör inte verkligheten annorlunda.

Sett över en längre tidsperiod har ju Ådalen gått back befolkningsmässigt, och tappat 40 000–50 000 invånare medan Sundsvallsregionen ökat. En tanke kan ju vara att Ådalen får leva av sina egna skatteinkomster och bedriva den sjukvård som ryms inom det. Sen att vi inte ska vara solidariska är en sak, men om priset blir att din och min hälsa äventyras, ja?

Satt en gång på en föreläsning och lyssnade på någon läkarguru som sa att Österåsen inte var landstingets problem. Landstinget ska bedriva sjukvård, inte friskvård. Cyniskt, men det ligger en del i uttalandet. Landstingets primära uppgift är att bedriva sjukvård till ett för hela länets invånare bästa sätt. Sen om någon måste resa några mil? Bättre att resa och få adekvat vård?

Konstigt nog är Ångeborna de friskaste i länet även om de kanske har längst till sjukhuset?

En trött Länsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel