Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är klart att Januariturnén behövs

Fotbollslandslagets januariturné. Är det något att ha, egentligen? Idel talanger med hemvist i de nordiska ligorna till förfogande – och åtskilliga veckor i från en form som skulle kunna beskrivas som god.

Frågar ni mig är svaret ändå tveklöst ja! Jag menar, hur många chanser ges egentligen till spelare som "vuxit ur" U-landslagsdressen, men som ännu inte riktigt hittat rätt i A-landslagsmunderingen. Och ett B-landslag har vi väl inte haft på, ja jag kan inte på rak arm säga när.

Så visst fyller den här nordiska inventeringen en tydlig funktion för en landslagsledning. Som får chansen att testa och lära känna intressanta spelare litet djupare än vad som fallet blir i samband med en allsvensk match.

Och för spelarna själva blir det förstås en sporre för framtiden, där i alla fall en handfull skara från varje turné brukar kunna dyka upp mer eller mindre frekvent även när de bästa proffsen tar plats i den blå-gula truppen.

För oss som följer Norrlandsfotbollen och framför allt GIF Sundsvall öden och äventyr litet extra är just den årliga januariturnén något att se fram emot varje vinter, för här har en rad lokala stjärnor fått chansen att glänsa även i landslagets speciella strålkastarsken.

En del har varit i början av en längre elitkarriär, andra har kommit i mognare ålder, väl förtjänta av att få visa upp sig i en ännu litet bättre miljö än på hemmaplan.

Som Hasse Bergh, som under sin korta sejour i Helsingborg fick debutera i A-landslaget som 27-åring (på sitt 28:e) en vinter för 18 år sedan. Eller Fredric Lundqvist, som var 26 2003 och Mattias Nylund, på väg mot 25 för elva år sedan ...

En som däremot var purung när han debuterade var Per Nilsson, som 2001 spelade inomhus i Småland med bland andra Zlatan i laget, och då var Pelle, eller "Nisse", som han kallades för hemma i Timrå, bara 18 år!

Nu är det hans 21-årige lillebror Joakim som laddar för match mot Finland i morgon – och ni förstår ju själva, att det bara kan vara positivt för en spelare i hans ålder och fas i livet att få den här chansen.

Till nytta för honom själv, alltså. Till nytta för hans klubblag, det vill säga allsvenska GIF Sundsvall. Och till nytta för hela vår region, där talanger i inte bara Medelpad, utan också i hemstaden Härnösand, ser att det går att ta sig fram som fotbollstalang i vår del av världen. Och något säger mig att det inte stannar vid januariturnén för unge Nilsson.