Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är något sjukt i vårt system när vårdcentraler kan bli för bra och tvingas lägga ner

Angående listningsstopp eller inte på framgångsrika Sidsjö vårdcentral, vill jag som patient uttala mig i denna fråga.

Det är min valfrihet som behandlas. Min rätt att själv välja. Jag har valt och har turen att få vara patient där. Nu hotas ”min valfrihet”. Vårdcentralen jag valt riskeras att läggas ner på grund av att ett stort antal andra patienter inte kan lista sig där just nu. I rättvisans namn borde alltså ingen annan heller få åtnjuta denna yrkeskompetens?

För Plus-kunder: Politiker säger nej till listningsstopp: "Det handlar om patienternas val – inte företagens"

Är lösningen att den läggs ner? Vården som i dag går på knäna. Akuten som behöver fungerande vårdcentraler för att avlastas. Är det rimligt att jag ska kastas ut i samma situation och tvingas vända mig till en annan vårdcentral? Då får jag hoppas att den vårdcentralen inte går för bra, för då kommer ju jättemånga vilja vara listade på den också, och då kanske den också tvingas lägga ner. Så går vi runt runt och skjuter problemet framför oss. För vad är det egentliga problemet? Jo, efterfrågan på god, pålitlig vård. Vilket Sidsjö vårdcentral sannerligen erbjuder. Det är ju det som är huvudfrågan. Bra, trygg sjukvård. Är det inte det vi vill ha? 

För Plus-kunder: KD kräver stopp för hotet mot Sidsjö vårdcentral: "Man sviker själva hjärtat i välfärden"

Ska jag med min valfrihet kräva att restaurangen borde stängas för att de inte har tillräckligt många bord?

Hela resonemanget är absurt. Tänk om vi skulle ha samma förhållningssätt när vi går och handlar. Jag bestämmer mig för att köpa en god prisvärd glass på Ica som är väldigt poppis men som har sålt slut. Ska jag hävda min valfrihet och kräva att glassen måste finnas, annars ska Ica läggas ner. Varför inte gå till Konsum i stället under tiden och kolla om den finns där.

Om det är fullt på min favoritrestaurang? Ska jag med min valfrihet kräva att restaurangen borde stängas för att de inte har tillräckligt många bord eftersom jag har bestämt att det absolut är där jag vill äta? I stället för att vänta tills det finns ett ledigt bord eller gå till en annan restaurang.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Valfriheten är bra så klart, men när den hotar en så professionell verksamhet som Sidsjö vårdcentral är det synd och skam.

Jag får alltid kontakt samma dag om jag ringer tidigt på morgonen. Min husläkare har svarat på mejl då min situation varit akut. Via mejl har vi kunnat kommunicera om förlängning av recept mitt i sommaren. Jag blir personligt bemött av alla de personer jag träffar, sjukgymnast, reception, läkare, sjuksköterskor. Alla är underbart proffsiga och tar sig tid. Det är kvalitet rakt igenom. Jag har tidigare varit patient på två andra vårdcentraler. På den ena ringde de aldrig tillbaka, och efter en och en halv månad ringde jag och påminde dem. Då tog det två månader till innan de hörde av sig. På den andra vårdcentralen blev jag utskälld av en arrogant läkare.

Om en högst fungerande verksamhet som Sidsjö vårdcentral hotas av nedläggning är det något sjukt i vårt regelverk. Är framgång provocerande? Varför inte inspireras av hur Sidsjö arbetar och öppna upp liknande verksamheter. Gör om och gör rätt.

Gisela Nilsson

Läs också:

L: Vad gör vi utan en fungerande vårdcentral?

Felet måste ligga hos de andra vårdcentralerna – lär av Sidsjö

Vårdalliansen: Tvinga inte populära vårdcentraler att stänga

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel