Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är något som surrar i luften men det är oklart vad

Ett surrande och irriterande ljud har stört sömnen för många boende i centrala Sundsvall den senaste tiden. Särskilt i området mot södra berget har oljudet hörts. Men det är oklart vad det är som låter.
Har du hört något eller kanske vet orsaken till störningarna? Hör av dig till oss.

Via tips och i sociala medier spekuleras det vilt om var det enerverande ljudet kommer i från. Högt upp på listan på förslag ligger reparationsljud från Kubals hamnområde, grannarnas snöslungor eller snökanonerna i både Södra bergets slalombacke och vid kylanläggningen vid sjukhuset. Kylan som drabbat vårt område de senaste dagarna kan också bidra till att ljud hörs på längre avstånd än normalt.

Men på miljökontoret på Sundsvalls Kommun har ännu inga direkta klagomål lämnats in.

– Det finns ett pågående ärende rörande störande ljud från snökanonerna i slalombacken på Södra berget. Men det rör i första hand boende i backens närområde. Att oljud nu hörs över hela Sundsvall är något nytt, förklarar miljöinspektören Magnus Hahne.

Efter flera års konflikt kring buller från snökanonerna i slalombacken tog Sundsvalls Kommuns miljökontor 2014 fram ett verksamhetsförslag men det överklagades från fastighetsägare i närheten.

Läs även:

Grannar klagar över bullrig snökanon

Snöfejden i slalombacken fortsätter

Lennart Häglund är vice ordförande i Sundsvalls slalombacke AB som ansvarar för driften i backen berättar:

– Jag känner inte till några direkta klagomål i vinter men det är ju flera anläggningar som behöver köra mycket snökanoner på grund av den sena vintern. 10-12 dagars snöproduktion brukar räcka. Vi ligger dock bra till och räknar med att öppna stora backen på lördag.

Det är boende över hela Sundsvall, från Skönsmon och Granlo till Haga-området, som vittnar om störd nattsömn.

– Det har pågått sedan mitten av december, ett irriterande ljud som varierar i styrka. Det låter som mest vid midnatt och det hörs trots öronproppar, berättar en anonym och sömnlös.

Andra röster berättar om svårigheter att sova när man både ska somna och vakna till samma störande oljud.

Magnus Hahne på miljökontoret ser gärna att folk hör av sig om de upplever problem.

– Vi har ingen aning vad som orsaker ljudproblemet men ser gärna konstruktiva förslag på orsaken. Då kan vi gå vidare och försöka hitta en lösning.

.

Vi försöker reda ut orsaken till vad som håller många vakna under nätterna. Vet du något redan nu får du gärna kontakta oss.

Maila till tips@st.nu.