Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är rätt att ta strid för kollektivavtalen

Enigheten är stor om att Sundsvalls kommun behöver en upphandlingsstrategi. Enigheten är stor om att alla de miljarder som kommunen betalar för att företag ska sälja varor och utföra tjänster åt kommunen och skattebetalarna, ska användas på effektivaste sätt. Enigheten är – i varje fall i ord – stor om att kommunen då ska ställa både ekonomiska, ekologiska och sociala krav. Fast i sanningens namn lät det på Moderaterna strax efter denna punkt på kommunfullmäktiges dagordning, som om lägsta pris är det enda kriterium som räknas.

Lägsta pris har alltför länge varit det enda som gällt. Det kan verka effektivt på kort sikt. Men sånt öppnar också för missbruk av både miljö och anställda. Så trots den i praktiken fullständigt onödiga återremiss som blev måndagens beslut, sossarna och vänstern kommer att få majoritet för sitt förslag, så har man kommit en bit på väg mot ett bättre system.

De borgerliga sa sig eftersträva enighet, men det de vill ha är en annan politik. Sålunda beskrevs majoritetens förslag av Liberalernas Annelie Luthman som en eftergift till LO, som vore det något fel i sig att lyssna på löntagarnas organisationer. Suck!

Det är klart att man kan hänvisa till att remissvar från Svenskt Näringsliv och Företagarna är kritiska. De vill inte att kommunen ska kunna ställa krav på kollektivavtal. Men det beror förstås också på att de är så ideologiskt högerstyrda. Varför så många företagare tillåter sina organisationer att agera på detta vis är svårbegripligt. För kravet på kollektivavtal innebär två saker. För det första ökar chansen att de anställda får anständiga villkor. Facket får lättare att kolla att företagen håller vad man lovar. För det andra så innebär det att seriösa företag, de allra flesta alltså, slipper att konkurrera med företagare som har ett alltför rymligt samvete.

En lite knivigare fråga är hur detta ska förenas med dagens lagstiftning. Vi vet att EU har förbättrat sitt regelverk. Det är ingen tvekan om att man enligt EU-rätten nu kan ställa ekologiska och sociala krav, inklusive krav på kollektivavtal. Men det krävs också en svensk lagstiftning.

Vi vet att regeringen är på väg att lägga förslag om kraftigt förbättrad lagstiftning. Men vi vet också att en utredare föreslår att kollektivavtalsliknande villkor ska gälla, och inte kollektivavtal. Utredningen har fått tilläggsdirektiv så vi får se var frågan till sist hamnar. Men risken är stor att riksdagen inte kommer att slå fast kollektivavtal som ett uttryckligt krav. Detta av den enkla anledningen att det nyfascistiska partiet SD ju som bekant är ett högerparti. Majoritet saknas för det regeringen vill.

Så vi får väl se var det hela hamnar juridiskt. Jag är i alla fall glad att Sundsvalls kommun vågar testa gränserna.

Det finns många anledningar att välkomna att lägsta pris inte blir det enda kriteriet. De miljarder som stat, kommuner och landsting upphandlar ska användas politiskt. Sysselsättningskrav kan ge unga och långtidsarbetslösa jobb. Miljökrav kan minska miljöpåverkan och stärka innovationer och företag på miljöområdet. Krav på schyssta arbetsvillkor ger oss en bättre arbetsmarknad och en bättre konkurrens. Inga företag nekas kollektivavtal.

Vi ska inte ha ett samhälle där oseriösa företag tillåts utnyttja folk som exempelvis de kambodjanska skogsarbetare som ST berättade om häromveckan. Vi ska använda våra skattepengar till att försvara ett anständigt samhälle. Återkom alltså så snart det går med förslaget till ny upphandlingsstrategi.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel