Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är rena katastrofen"

Det var med bekymrade miner och närmast förtvivlan i vissa ögon som mjölkbönderna i dag vid lunch mötte Arlas ledning i Sundsvall.

– Situationen är rena katastrofen. Ni måste göra något nu, annars blir det bara granskog här, krävde Ulf Sjölinder från Stöde och fick dagens kraftigaste applåd.

Bakgrunden är Arlas sänkta mjölkpriser till bönderna. Som ST berättade för två veckor sedan har Emil Bruneryd i Töva redan bestämt sig för att lägga av.

– Och fler kan det bli. Jag vet 4–5 ganska stora gårdar där man funderar på samma sak. Vi går själva med rätt ordentliga förluster varje månad, berättar Ulf Sjölinder för ST.

Arlas grundpris till bönderna är nu nere i 2:83 kronor per kilo mjölk och många bönder får i praktiken inte ens det.

Verksamheten i Sverige går bra, sänkningarna beror i stället på ett överskott på världsmarknaden, vilket påverkar Arla mer än andra mer lokala mejerikoncerner, förklarade vd Christer Åberg.

En förklaring de flesta av de 130 närvarande i Folkets Hus-lokalen verkade acceptera.

Arlas vd menade också att mycket tyder på att betalningen till bönderna kan öka i slutet av året eller början på nästa år.

– USA har haft den värsta torkan på 50 år och börjar slakta ut djur. Produktionen kommer att gå ner, samtidigt som efterfrågan globalt sett ökar stabilt.

Men mjölkbönderna blöder nu och Stig Högberg i Torsboda undrade varför inte Arla gör som Södra Skogsägarna, som också är medlemsägd.

– När den marknaden är i botten så går det företaget med förlust. Men ni låter oss bönder ta hela förlusten.

– Jag önskar att jag hade ett mirakelbesked, men det har jag inte, förklarade Christer Åberg.

Ulf Sjölinder i Stöde sammanfattade när mötet nästan var slut.

– Vi hade hoppats att de skulle ingjuta mod i oss bönder, men hittills har det inte blivit så, tyvärr.

Både bönderna i Norrmejerier och Coops blivande mejeri i Grådö, Dalarna, får bättre betalt för mjölken än hos Arla.

Medan Arla sänkt sin betalning nästan varje månad sedan årsskiftet, till dagens grundpris 2:83 kronor per kilo mjölk, så har Norrmejerier behållit sitt pris på 3:30.