Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är resebolagens fel att inte fler ensamma ger sig iväg

Replik på Ensamheten är utbredd – trots det väljer få att resa på egen hand, ST 23/10.

Jag håller med Emanuel Karlsson om att resa på egen hand kan vara en fantastisk upplevelse. Jag håller däremot inte med om att för få vågar packa väskan och resa iväg utan resesällskap. Jag menar hellre att det finns en brist på resmål och övernattnings- och bokningsmöjligheter, för att det ska kännas trivsamt att fara iväg på egen hand. Jag tror att rese- och hotellbranschen går miste om en stor kundgrupp på grund av att det saknas erbjudanden, events, weekends med mera som lockar den självresande kunden.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag reser gärna på egen hand om det finns trevliga resmål och aktiviteter att ta del av. Jag reser ogärna på semester för att spendera ännu mer egentid med mig själv, där jag samtidigt inte kan vara helt säker på att få sällskap vid middagsbordet eller under dagens aktivitet. Jag vill däremot gärna resa iväg om jag vet att jag kommer att träffa och lära känna andra som jag kan dela och upptäcka olika aktiviteter och resmål med. Jag tror dock att utbudet för just den här kundgruppen är för skralt, men jag tror att det finns fina pengar att tjäna för den som vill öppna upp för resmål och inrikta en del av sin verksamhet till den här kundgruppen.

Att få tillfälle att umgås och känna gemenskap med andra är det som kan ge den riktiga återhämtningen, och det är just på semestern som det är enklare att träffa nya vänner, som Emanuel Karlsson skriver. Ekonomin ser inte jag som det största hindret, eftersom ekonomin i ett singelhushåll, med fast inkomst, kan vara rätt god. Och när det gäller frågan om attityder, inställningar och normer känns det som att branschen i sig bidrar till och förstärker dessa. Ett enkelrumstillägg känns ju inte särskilt attraktivt, varför finns det ens? Den kostnaden må ju kunna inbringas på annat sätt än på den som reser utan sällskap.

Jag är inte så säker på att den viktigaste förklaringen till varför folk inte vill resa själva ligger i attityder och inställningar till resandet på egen hand. Jag tror däremot att branschen har missat att se den här gruppen som en attraktiv resegrupp. Erbjuds det inte sällskap vid frukost- och middagsbordet eller gemensamma aktiviteter under dagen, nej, då förstår inte jag heller varför jag ska kosta på mig en resa på egen hand, när det är så mycket roligare att göra saker tillsammans med andra. Det är väl det som är socialt resande.

Det måste ju skapas en attraktivare miljö om vi vill att folk ska resa mer på egen hand. Är det något som hotell- och resebranschen skulle kunna bidra mer med i vårt samhälle, så är det just att erbjuda sådant som lockar den här kundgruppen. Att träffa andra är ett behov som de flesta av oss har, och jag skulle önska att hotell- och resebranschen kunde erbjuda mer av just detta, men då måste det finnas ett koncept som lockar. För är det någon som har tiden, ekonomin och önskan att träffa och göra saker tillsammans med andra, så är det just gruppen som har möjligheten att resa själv.

Caroline

Läs även:

En tredjedel av svenskarna vill resa i Norrland innan de dör – så här gör du en egen bucket list

Norrtåg är orättvist dyrt – och varför ska man bestraffas vid ombordköp?

S: Dubbelspår mellan Gävle och Härnösand skulle knyta samman Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel