Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är riktigt brutalt"

Först fick de nej, men ett sent besked räddade back-SM på Södra Berget. Nu fylls bergsvägen av däckrök, motorvrål och ett tåg av bilar som har endast ett mål – att ta sig uppför berget så fort som möjligt.

Annons

– Det är riktigt brutalt, bilarna har 300 hästar. Ljudet känns i magen när de drar på. Man står så pass nära att man känner däcklukten, sådant som man absolut inte gör när man ser det på tv, säger SMK Sundsvalls ordförande Otto Jagedal, som även är biträdande tävlingschef i helgen.

Det var dock länge osäkert om back-SM:s två avslutande tävlingar överhuvudtaget skulle kunna köras i Sundsvall. Tävlingshelgen vara eller inte var länge höljt i frågor till följd av bygget av den nya vägen till bergstoppen. Grönt ljus kom först i sommar.

– Stadsbyggnadskontoret har gjort jättemycket för oss, hjälp till och lyssnat på våra synpunkter. De gick också in och tillgodosåg hotellets önskemål så att de kunde ge oss sitt tillstånd, säger Jagedal.

Efter allt strul har vägen till och med blivit något riktigt positivt för SMK Sundsvall och back-SM – eller Söderknallen som tävlingshelgen heter.

– Ja, det blev faktiskt till det bättre. Vi har fått en bättre depå, där de har rätat ut och dränerat nedför backen. Den nya vägen blir en naturlig läktare för publiken, och vi kommer även att ställa bilar på nya vägen när de inte kör uppför backen.

Själva tävlingarna går som vanligt på den gamla – och ack så svängiga – vägen. Ett 60-tal förare är anmälda till helgens aktiviteter, som inleds med kval i dag förmiddag. I eftermiddag är det dags för deltävling fem med start strax 12.30, innan finalen på söndag. Mellan varven kan publiken kika på jänkarbilar och driftingbilar som kör mellan tävlingarna.

– Får vi bara uppehåll kan nog någon slå backrekord, det gör de nästan varje år, säger Jagedal.

Det vill säga mindre än 40,17 sekunder för att köra 900 meters slingrande väg uppför Södra berget, vilket innebär en höjning på dryga 130 meter på den korta sträckan.

– Jag skulle tippa på att den är en 30-35 graders lutning när det är som svårast. Det är helt otroligt.