Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är skön stämning på klubb"

John Dahlbäck är dj:n som mest blivit känd och gjort karriär utomlands.
På fredagskvällen värmer han upp inför Summerburst på Oscar i Sundsvall.

Annons

Den svenske discjockeyn John Dahlbäck har precis varit i USA och spelat. Innan han åker tillbaka över Atlanten gör han en spelning på den stora svenska edm-festivalen Summerburst i Göteborg. Men först blir det ett klubbgig i Sundsvall, på Oscar Matsal & Bar.

– Det känns skönt! I och för sig är det två helt olika stilar men det ska bli skönt att spela lite innan.

Vad är den stora skillnaden mellan sådana gig?

– Det är en skön intim stämning på en klubb. Man kan highfivea med folk och det är en härlig stund. Festival är ju en annan sak, det är såklart otroligt att spela sina egna låtar för en enorm publik. 

John Dahlbäck har varit i Sundsvall förut.

– Jag var här för åtta år sen kanske och det var väldigt roligt. Sen var det mindre roligt att tåget hem gick sönder så att jag var tvungen att ta taxi hem. 

Turnéminnen har han många av och det är svårt att plocka fram enskilda, men ett var lite speciellt.

– Det var kul när jag var i Portland en gång, och jag ser att publiken har lyft upp en kille i rullstol och lyfter fram honom ända till scenen. Det var så rörande att se hans lycka. 

John Dahlbäck är mest känd utanför Sveriges gränser.

Har det bara blivit så eller var det en medveten strategi?

– Både och tror jag. När jag började spela skivor ville jag helst härifrån för att lyckas utomlands. Men nu är ju Sverige minst lika bra, men jag antar att jag hamnat efter av någon anledning. 

John Dahlbäck influeras mycket äldre elektronisk musik och hur de då byggde låtar. Han tror att melodierna han gör har sitt ursprung i musik hans pappa höll på med på 1970-talet, där melodierna låg i fokus.  

Varför blev det elektronisk musik för dig?

Svar: energin tror jag, och att man kunde göra musik helt och hållet i datorn. Jag kom inte in i scenen på grund av att gå ut och festa, utan hittade musiken och blev förälskad. 

Vad är ditt mål med 2015?

– Att bli klar med mitt album.