Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är vi i personalen som får betala för bilden av en bra förskola

Under parollen #pressatläge har 1 600 berättelser från landets alla hörn samlats in, även från vår stad. Personal som gråter när de kommer hem, gråter på väg till jobbet, personal som slits mellan temaverktyget och barnen, förskolechefen som känner sig fångad mellan barn och pengar.

Denna vecka jobbar vi en personal kort, vi fick ställa om påskfirandet till minsta möjliga ute. Ett barn har en dålig dag och ska slå alla andra samt rymmer, en ur personalen får vara nära det barnet hela dagen. Några föräldrar klagar över dåligt firande och deras barn hade inte rätt utklädningskläder. Andra föräldrar är tacksamma för det vi ändå har kunnat göra och jag låtsas ha sett deras barn i dag, men jag kan inte erkänna att jag inte pratat med deras barn alls i dag för det är inte professionellt.

För Plus-kunder:  200 miljoner satsas på nya förskolor i Sundsvall – här ska de byggas

Vi är tre personal på 20 barn, flera med NPF-problematik men ”med rätt arbetssätt och fokus på de barnen så löser sig verksamheten”, säger specialpedagogen. Samtidigt finns inga fler råd för att ändra verksamheten mer än vi gjort och konstigt nog hindrar det inte övriga barn från att kissa på sig, ramla eller sakna sina föräldrar.

Vi är tre personal mellan klockan nio och tolv – en börjar sent, en slutar tidigt, rast måste vi ju tyvärr ha. Övrig tid är vi ofta två. När jag blir själv på avdelningen kan jag ha 13 barn själv, ska vi slå ihop oss med den andra avdelningen? Nej, de hade också 13 och det blir kaos för barnen med särskilda behov. Jag får en suck av en förälder för att jag inte vet vart deras barns strumpor är, jag kan inte berätta att om jag går ifrån barnet bredvid mig kan denne hugga någon med sin sax – tar jag bort saxen blir det ett halvtimmes våldsamt utbrott.

För Plus-kunder: Förskola på Alnö stänger efter sommaren: "Lokalerna inte anpassade för verksamheten"

Det här är vardagen på de flesta förskolor, men på grund av tystnadsplikt och en önskan om att ha trygga föräldrar håller vi tyst.

20 stora barn på tre personal är tyvärr en liten storlek jämförelsevis, många har fler. Fast i redovisningen till Skolverket och nämnden ser det bra ut för man kan ju vara smart! Har vi 21 barn på avdelningen kan det ju räknas som tre grupper (som av en händelse delar personal och lokaler utanför den timme eller två om dagen de är i gruppen), då har man helt plötsligt en superbra gruppstorlek om sju barn per grupp!

Konstigt nog är det fortfarande en hög ljudnivå och stress för de andra två grupperna är ju också på avdelningen. Vi går ut i omgångar och turas om inomhus, men det ger inte fler personal utan vi vuxna springer emellan och försöker klona oss.

Låter det som en hemsk förskola ingen vill ha sina barn på? Vi har kö, rätt gott rykte samt överlag supernöjda föräldrar. Det är förskolans stora problem, vi måste inge förtroende och bara visa upp det som är bra. Det här är vardagen på de flesta förskolor, men på grund av tystnadsplikt och en önskan om att ha trygga föräldrar så håller vi tyst. Sjukskrivningstalen är alldeles för höga men föräldraenkäterna nöjda, vi förskolepersonal betalar priset för att upprätthålla bilden av en god förskola – och vi gör alltid vårt yttersta för våra underbara barn.

Förskollärare idag – men hur länge till?

Läs också:

Stressad mamma: Väntan på förskoleplats innebär en ständig oro

Tillfällig förskola i några månader innan byte till förstahandsvalet – Timrå kommun värnar inte om barnen

Vad är viktigast – idrottsarenor eller förskoleplatser?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel