Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det får vara nog med attacker mot räddningspersonal

Det gör oss ärligt talat heligt förbannade när räddningstjänstens fordon och framförallt personal attackeras.

Läs mer här: Polisbil vandaliserad i Göteborg

Varför det sker har säkert komplexa förklaringar, men det spelar egentligen ingen roll: Dessa nidingsdåd måste upphöra och de skyldiga lagföras.

Räddningstjänsten är vad det låter som. De rycker ut för att rädda liv. De jobbar dygnet runt, året runt, för att du och jag ska få hjälp när vi behöver det. Hjälp som inte sällan är livsavgörande och som i samtliga fall är mycket angelägen.

Den som hindrar räddningstjänsten från att göra sitt jobb, hindrar också dig att få den hjälp du behöver, när du behöver den. Denna kriminalitet slår blint och drabbar hela samhället, men naturligtvis mest det lokalsamhälle där attackerna är som tätast.

Polisen har en pressad arbetssituation och det blir inte bättre för att många av dem tvingas till Öresund för att kolla leg på pendlare. Från Centerpartiets sida har vi sett behovet av kompetens- och resursförstärkningar och har därför aviserat en satsning på två miljarder över fyra år. En viktig del av dessa medel menar vi ska användas till en satsning på områdespolisen med märkbara lönepåslag. Detta för att höja attraktiviteten hos sådana tjänster och därmed underlätta rekrytering och lägga grund för kontinuitet.

Förtroende byggs på långsiktighet och förtroende krävs för att få illdådarna att lyssna. De måste fatta att det är deras vänner, deras familjer som drabbas hårdast när räddningstjänsten inte kan komma fram till där de bor. Och för att de ska fatta att det är fel, det de gör. Men alla kommer inte att fatta. Och för att vara fullständigt uppriktig måste vi säga att våra satsningar kommer att ge resultat först på längre sikt. Problemet finns redan nu och måste lösas. Precis vilken typ av insats som krävs vet polisen bäst, men helt klart är att något måste göras.

Det är ingen långsökt hypotes att de som ställer till med denna typ av kriminalitet också är de som saknar spärrar mot att bränna bilar och annan djävulskap som ställer till det för vanligt folk och skapar otrygghet och problem. Är det resurser som krävs - prioritera detta. Är det lagstiftning? Vi står redo med de instrument som Riksdagen har till sitt förfogande och bedömer möjligheterna att få majoritet för bra förslag som löser detta allvarliga samhällsproblem som goda.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Johan Hedin (C)

Riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson

Emil Källström (C)

Riksdagsledamot för Centerpartiet i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel