Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns bara ett parti som med stolthet står upp för sin grundideologi

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Vår svenska modell – blandekonomi – har under de senaste 100 åren utgjort grunden för vårt välstånd tillsammans med en socialliberal politik. Ett framgångsrikt näringsliv har varit motorn i vår ekonomi. Kreativa personer har fått starta och utveckla företag inom alla områden som stöd och ett viktigt komplement till vår välfärd. Denna frihet har givit möjligheter (frihet) för både oss konsumenter och producenter att välja.

Nu möts vi av ett nytt mantra - "stoppa vinster i välfärden" - som upprepas så ofta att man kan luras att tro att det är en sanning. Under vänstervågen på 60-70-talet var tongångarna liknande. Men då steg Gunnar Sträng fram och frågade "vad är ni rädda för?" Vi behöver konkurrens för att veta om vi gör ett gott arbete och att vi stimuleras att utveckla vårt sätt att arbeta. Sverige behöver statliga, kommunala, kooperativa och privata företag. Tänk vad dessa kloka ord har gagnat vår välfärd.

Öppna våra hjärtan för alla som har drabbats av någon form av funktionshinder! Är inte ledsagarhjälpen viktigare och långt mer värd än kostnaden för den som utför tjänsten. Det är så viktigt för den behövande att få välja och känna sig trygg med sin ledsagare. Jag blir så besviken på regeringspartierna och främst Vänstern som synes sakna förståelse för de mest behövande.

Alla små företag måste gå med vinst. Det är bara samhällssektorn (socialnämnden), som när minus uppstår får tillskott i form av skattepengar. 

Det råder liknande tongångar beträffande "det fria skolvalet". Men med väldokumenterade avtal och en korrekt uppföljning kan inga övervinster uppstå. Många barn har härigenom fått tillgång till en självvald skola och en god utbildning.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Inför årets val märks tydligt att två partier (SD och V) vill förneka partiets bakgrund. Däremot vill Liberalerna markera sin bakgrund med stolthet. Flera partier vill kalla sig liberaler (det kan man förstå) men det finns bara ett liberalt parti som lever upp till sin grundideologi - frihet, jämställdhet, skola, vård och solidaritet med de svaga i samhället med mera.

Med socialliberal politik ser vi fram mot en god välfärd i framtiden.

Lars Axel

Grön socialliberal medborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel