Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns en bättre och billigare miljöpolitik

/

Annons

Hur kan det framstå som legitimt att slösa bort skattepengar, inom en i övrigt finansiellt klok regering?

Idag subventionerar regeringen miljöskadlig verksamhet med ena handen samtidigt som man tar ytterligare skattepengar för att hjälpa företag att sätta upp vindkraftverk med den andra.

Mot bakgrund av det, är frågan är om det bästa för klimatet inte vore att politiken lät marknaden spontant och på egen hand lösa klimatproblemen. I en färsk rapport från IPCC, FN:s klimatpanel, om förnyelsebar energi konstaterar författarna att det kommer att ske en storskalig satsning på alternativa energikällor från världens företag även utan klimatpolitik. Det beror på att efterfrågan på energi i världen ökar när fattiga hushåll i Kina, Indien och Afrika vill köpa glödlampor och bil. Det växande behovet sporrar fler företag att ge sig in i jakten på framtidens energi.

IPCC-rapporten visar också ett annat uppenbart faktum. Om oljan börjar sina, kommer oljepriset att gå upp. Det i sin tur kommer att driva företag av ren självbevarelsedrift att söka sig till nya, relativt sett billigare, energikällor oavsett om den totala marknaden växer eller inte. Peak Oil som det så kraftfullt varnas för bland tillväxtkritiker, är därför ingen peak, utan en långsam utfasning. Vi kommer inte att ställas inför de apokalyptiska scenarier som beskrivs. Redan idag ser vi en ökad kommersiell satsning på vågkraft, fusion och olika typer av satsningar för att bättre återanvända kärnbränslet.

Politikens gröna bidragsfingrar mitt i allt detta stör dock sikten för kloka investerare. Genom att rikta stöd till vissa näringar, som elbilar, vind eller biogas blir det svårt att se vad som egentligen fungerar. Istället för att investerarna väljer ett kommersiellt och miljömässigt hållbart alternativ går pengarna till de projekt som politiker för tillfället väljer att premiera.

Stena Renewable AB i Göteborg, ett dotterbolag i Stenakoncernen, vill bygga en ny vindkraftpark norr om Härnösand i Oringen på Rödmyrberget, där man idag driver fem vindkraftverk. Vindkraft är nödvändigt skriver bolaget på sin hemsida. Men endast med stöd från statliga elcertifikat kan detta vara lönsamt, till skada för skattebetalare och andra som bor i närheten.

Att företag ägnar tid, energi och resurser åt att jaga bidrag istället för att skapa morgondagens bästa lösningar, innebär ett dubbelt slöseri i samhället. Dels används skattepengarna på fel sätt, dels försvåras framväxten av de alternativ som politikerna missbedömt eller ännu inte känner till.

Miljöpolitiken är inte dömd att misslyckas, men om våra företrädande miljöpolitiker arbetade lika intensivt för att avskaffa subventioner och dåliga regler som att införa nya subventioner och regler, så skulle en bättre framtid vara närmare.

Annons