Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns gott om idioter i södra Sverige

Annons

Ett av Norrlands största problem är just begreppet "Norrland". Att döpa storregionen till det riskerar göra saken värre.

Det finns gott om idioter i södra Sverige. De tror att allt norr om Dalävlen, alltså i Norrland, är oändlig skog, avfolkning och permanent vinter – vilket kan vara en mental barriär som hindrar folk från att flytta hit.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I södra Sverige pratar vi om områdena under deras landskapsnamn, men säger Norrland om allt norr om Dalälven. Tro mig, jag har vuxit upp i Sörmland eller "Svealand" som det borde hete med deras korkade logik. De är så dumma att de tror att det bara finns en enda dialekt norr om dalälven, norrländska. Om deras korkade Sverigebild stämmer pratar jag "svealändska" när jag egentligen har influenser av Eskilstunamål. Om min hemstad Strängnäs ligger i Södermanland, ligger Sundsvall i Medelpad.

Vi måste själva bli bättre på att hävda att vi bor i Medelpad i stället för Norrland när vi snackar med svealänningar och det är bråttom. Om vi inte hinner marknadsföra Medelpad före att vi hamnar i "Stornorrland" kan våra problem bli ännu värre. Begreppet "Norrland" är korkat och används i södra Sverige nästan enbart för att framföra löjliga fördomar som somliga går på.

Jag mötte en gång någon som var så dum att hon trodde att norrländska och norska är samma sak. Sundsvall borde sluta kalla sig "Norrlands huvudstad". Förutom att det stärker motsättningar med grannorter får det färre svealänningar att intressera sig för staden.

Älskar Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel