Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fria skolvalet motverkar segregation

Regeringen har föreslagit att kommunerna ska kunna bortse från vilken skola en elev bor närmast och föräldrarnas val när elever ska placeras i skolor om kommunen anser sig ha särskilda skäl till detta för att klara mottagande av nyanlända elever till kommunen. Syftet är att fördela nyanlända elever över alla kommunens skolor.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Att regeringen vill ge kommunpolitikerna ytterligare ett slagkraftigt verktyg för att begränsa rätten att välja skola vore förödande. Det finns redan i dag ett stort antal rödgröna skolpolitiker som om de fick chansen omedelbart skulle stoppa friskolor och det fria skolvalet.

Den 31 mars i år ska regeringens utredning om införandet av kommunalt veto mot friskolor som drivs i vinstsyfte presentera sitt förslag. Utredningen är en beställning från det socialdemokratiska partiet som länge har krävt att kommunerna ska ges möjlighet att stoppa friskolor och det fria skolvalet.

Tidningen Dagens Samhälle granskade förra året tillståndsgivningen för etableringen av nya friskolor och kunde då konstatera att om kommunpolitikerna hade fått bestämma skulle en tredjedel av skolorna aldrig ha fått startas. Över 50 friskolor hade då aldrig fått möjlighet att ens starta sin verksamhet.

Rätten att välja skola och en skolpeng som följer eleven till den skola som väljs är en viktig grundläggande princip för Liberalernas politik. Den ger alla elever och föräldrar en möjlighet att välja den skola som passar dem bäst oavsett de ekonomiska och sociala utgångspunkterna. Den friskolereform som lanserades för snart 25 år sedan av den dåvarande borgerliga regeringen är väl etablerad och är i dag en självklarhet för de flesta föräldrar.

Den rätten är nu starkt hotad när regeringen planerar att ge rödgröna kommunpolitiker rätten att både begränsa det fria skolvalet och införa kommunalt veto mot nyetablering av friskolor i kommunen.

Regeringen vill ge kommunerna möjlighet att begränsa det fria skolvalet för att minska segregationen. Liberalerna menar i stället att det är boendesegregationen som leder till segregationen och att det fria skolvalet i stället motverkar segregationen.

I stället för att begränsa valet av skola bör alla ges möjlighet att välja. Liberalerna vill införa ett aktivt val av skola där kommunerna får ansvar för att förbättra informationen till föräldrar och elever så att det blir självklart för alla att göra ett aktivt skolval. Vi vill också ge friskolor möjlighet att reservera en kvot för nyanlända.

För att ytterligare förbättra möjligheten till ett aktivt skolval vill vi också att Skolverket ges i uppdrag att utreda förutsättningarna för ett gemensamt kösystem för alla skolor i kommunen, kommunala såväl som fristående. I dag är systemet svårt att överblicka och för många föräldrar skulle det innebära att valet av skola skulle underlättas så att man inte behöver ställa sig i flera olika köer.

Christer Nylander (L)

Skolpolitisk talesperson

Ina Lindström Skandevall (L)

Ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel