Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går att låna till investeringar

Annons

Talet om sossarnas kris förs på flera fronter så fort opinionssiffrorna går ner. Den här veckan när sossarna gått upp ett par procent i Sifo är det lite tystare. Från borgerligt håll är kampanjen annars fantasifull. Nu är det så illa att sossarna samlar in pengar, säger Expressen. Som om inte pengainsamlingen vore en evigt pågående process fri från alla opinionsvindar. Talet från det hållet om socialdemokratins förestående död är inte alls ny.

Från internt socialdemokratiskt håll förs många käpphästar fram. Självklart oroar dagens opinionssiffror. Jag tror att mitt i allt tal om behovet av visioner, så är det dagens verklighet som måste hanteras. Fast en vision måste föras vidare. Den som säger att kampen för jämlikhet är sossarnas huvudmål.

Jag menar inte absolut jämlikhet. Jag menar "Ökad jämlikhet" som man hade som huvudparoll inför valet 1970, det som var det första val där jag själv aktivt sökte kunskap. Att jag inte var nöjd med parollen då är en annan sak. Jan Myrdal visade ju i en tidig Skriftställning att "ökad jämlikhet" paradoxalt nog innebär något mindre än "jämlikhet", så jag dömde ut det hela som 15-åring. Nu tänker jag annorlunda. Men det sossarna talade om gäller än i dag.

Vi måste ha en politik som motverkar de klyftor som den välståndsskapande marknadsekonomin skapar. På den tiden kallades det blandekonomi. Så skapades Sveriges välstånd i ett land där som i få andra länder alla fick en plats. Det var också det uttalade målet. Och det målet måste sossarna hålla levande också i dag.

Sen gäller det att ta hand om dagens frågor också. Flyktingkrisen har skötts så att vi åter närmar oss hanterbara nivåer. Men det stora antal som kommit ger en hel del akuta problem som måste lösas. Bostadsbyggandet är ett sådant. Men bostäder och infrastruktur kostar. Vilken tur då att vi faktiskt har tillgång till pengar att låna för lägre kostnad än någonsin.

Problemet är bara att sossarna så länge tävlat med Moderaterna om att vara mest "ansvarstagande", som om passivitet inför samhällsproblemen vore ansvarstagande. Sossarna borde i dagsläget säga vi lånar till investeringar och bostäder i den mån inte AP-fonderna kan bidra till investeringar med säker avkastning. Men vi lånar inte till konsumtion. Möjligen kan man göra det till en akut flyktingkris. När vi blir fler kan fler vara med och betala ökade kostnader i skola och vård. Men på sikt måste löpande utgifter och ökande krav på välfärden betalas med höjda skatter om inte tillväxten blir överraskande hög.

Sverige har en orimligt hög privat skuldsättning men en låg offentlig skuld i förhållande till BNP. Här finns utrymme för att låna till rekordbillig ränta för att hantera akuta samhällsproblem. De ekonomiska hjulen snurrar ju bra just nu, men behoven är också akuta och stora. Däremot måste de löpande utgifterna betalas skattevägen. Här går det inte att låna sig fram. Sossarna borde vara tydliga kring allt detta. LO:s Löfvenplan borde få partiets stöd. Folk måste få veta vad partiet står för. Går det inte att övertyga väljarna så får man gå i opposition tills budskapet går hem.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel