Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går bra för Stenstan – bättre vara stolt över stadskärnan än göra motstånd och leta syndabockar

Jag har bott tio år i Sundsvall. Så länge jag kan minnas har jag hört hur dåligt det går för Stenstan. Dels via olika insändare i det lokala pressen men även från handlarna själva.

Det går så dåligt och förklaringar är många. Birsta är ju det stora boven. Internethandel hotar. Minskande parkeringsmöjligheter sätter spiken i kistan!

Men vänta... går det så dåligt för Stenstan?

Enligt senaste publicerade undersökning över stadskärnor Cityklimat 2018 har omsättningen för handeln ökat med 5,4 procent för perioden 2016–2017. Sundsvall hamnar alltså tvåa för starkaste handelsutveckling i stadskärnan!

Precis som i alla förändringar finns det ett motstånd. Man söker syndabockar och stannar på sina positioner istället för att följa med utvecklingen.

Det går bra för dagligvaruhandel, ärende- och tjänstehandel, restaurang och kafé. Det går inte lika starkt för så kallad sällanköpsvaruhandel som ökade med "endast" 1,9 procent.

Men i det stora hela går det alltså väldigt bra för Sundsvalls stadskärna.

Vad betyder det? Att handeln i stort (och inte bara i Sundsvall) står mitt i ett skifte där den vanliga prylshoppingen inte äger rum i stadskärnorna. Där har förstås internethandeln ett betydande roll. Men är det dåligt? Stadskärnorna förändras i takt med våra handelsvanor. Framtidens stadskärna är ett mötesplats där vi upplever mer och där de dagliga ärende görs.

Precis som i alla förändringar finns det ett motstånd. Man söker syndabockar och stannar på sina positioner istället för att följa med utvecklingen.

Det är tråkigt att denna skeva bild av Stenstan används som argument för alla som är emot kommunens och näringslivets försök att göra stadskärnan både trevligare och hälsosammare. Med trevligare menas inte fler parkeringar. Med hälsosammare menas inte fler filer på bilvägarna.

Det jag ser är en riktig gågata hela vägen till Casino och ett levande torg. En stad där jag inte blir orolig för antal partiklar mina barn andas in på vägen till skolan. En stad där jag inte riskerar mitt liv när jag går över dubbelfiliga vägar. En stad där jag kan kan trivas i fast jag inte prylshoppar. Sundsvall ska tydligen bli årets stadskärna 2021.

Våga vara modern och stolt över vår stenstad!

Laurène Broman

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även:

Sundsvallsborna börjar tröttna på gnällspikar, krösamajor och domedagsprofeter – fakta behövs i debatten

Sundsvall växer för långsamt – andra städer kör förbi oss

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel