Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det goda värdskapet

Sundsvalls besöksnäring är en viktig och växande näring. Besöksnäringen är ett av de prioriterade områdena som kommunen strategiskt satsar på. Besöksnäringen genererar både jobb och skatteintäkter till kommunen. En del av besöksnäringen är kopplad till bussresor med besökare som exempelvis övernattar på hotell, tar del av shopping, kultur och idrott i såväl Stenstan som i Birsta. Ett konkret och faktiskt exempel på vad besökare som kommer med buss ger i kronor och ören. I februari 2016 är det inbokat en buss med 60 personer vid 25 tillfällen för att besöka Stenstan Visitor Center. En dagsbesökare gör i genomsnitt av med 790 kronor. Det gör sammanlagt 1 500 besökare och närmare 1,2 miljoner kronor som hamnar i affärer, restauranger med mera. Det är viktigt att vi visar gott värdskap och tar hand om våra besökare på bästa sätt, så de återkommer till Sundsvall.

Dessa bussar lämnar av besökarna vid olika platser, men behöver efter det parkera någonstans över natten. Ibland gäller det bara för några timmar när besökarna lämnar bussen för att ta del av Sundsvalls stora utbud av nöjen och shopping. Tyvärr låter det enklare än vad det är i verkligheten.

Flera av hotellen i centrala Sundsvall har påtalat bristen på parkeringsytor som hotellen kan hänvisa bussarna till. För att hotellen och Sundsvall som helhet ska hålla ett gott värdskap, är det viktigt att vi kan informera om till vilka platser som bussarna ska hänvisas till, vilka villkor som gäller och att det finns ledig plats. Det ska vara enkelt, säkert, tydligt och välkänt.

I dagsläget finns det endast en anvisad plats för dessa tillresta långfärdsbussar. Det räcker inte tycker vi. I sämsta fall så väljer researrangörerna att förlägga sina övernattningar till omgivande orter för där finns det anvisade uppställningsplatser, i stället för till Sundsvall. Det leder också till att bussar snurrar runt i city, något som bidrar till sämre luftkvalité.

Möjlighet finns att ställa bussar på en yta norr om Navet. Men det är krångligt och oklara regler. Bland annat krävs det ett dispensförfarande, både för att köra in och för att parkera. För halv dag krävs ansökan till Sundsvalls kommun, för övernattande buss, krävs ansökan såväl till kommunen, som till Polismyndigheten. I båda fallen är ansökan förborgad med kostnader som faller på arrangören.

Det goda värdskapet ska genomsyra hela besöksnäringen för att nå full effekt. Det är hög tid att vi ser till att våra besökare som kommer med buss blir väl mottagna genom ett gott värdskap. För vi vill att handeln, hotell- och restaurangnäringen ska fortsätta blomstra.

Jörgen Berglund (M)

Oppositionsråd

Gunilla Molin (M)

Gruppledare stadsbyggnadsnämnden

Kjell Undén

Sundsvall Tobak

Ben Boulakmine

General Manager, Scandic Hotel Nord & City Sundsvall

Anna Borggren

Vd, Clarion Collection Hotel Grand

Katarina Lenz

Hotelldirektör, Strand Hotel Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel