Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det gör ont att ändra vanor – men fortsätter vi så här kommer barnbarnen inte veta hur en riktig vinter ser ut

Jag förstår att människor som bor långt från sina arbetsplatser med icke-fungerande kollektivtrafik behöver sin bil. Det är inget problem, nästa bil de köper kan vara bättre, men slösa inte på resurserna och skrota en bil som fungerar för att byta innan livslängden är slut.

Jag förstår att om man älskar kött vill man inte sluta med det, det är ok, men välj då att äta svenskt, vilt, renkött eller närproducerat kött. Du behöver inte sluta helt utan välj att äta vegetariskt någon gång i veckan, det finns massor av god mat att välja på.

Jag har största förståelse för att det i stunden kan kännas enklare att ta bilen när du bor i en storstad och kanske kollektivtrafiken är knasigt planerad och gör att det inte går smidigt att pendla. Välj att låta bilen stå när du har tid till det. Är det inte trevligare att åka med bussen, pendeltåget, tunnelbanan mot att sitta i köer ett par mil från tullarna i Stockholm, till exempel?

Jag förstår om man vill bo stort och imponera på sina grannar, men har du tänkt på att detta också är ineffektivt ur miljöhänsyn? Har vi mindre storlek på våra bostäder får fler plats på samma yta, dels förtätas våra samhällen redan och stor bostadsbrist råder. Kanske är inte flashiga och överdådigt byggda bostadsrätter för bara de allra rikaste det mest nödvändiga att lägga sina investeringar på?

Jag förstår om man är territoriell och tror att allt som varit som det var förut är det bästa, men det är en oerhört nationalromantisk tanke som aldrig håller att synas i sömmarna. Allt var inte bättre förr, vi gjorde bara saker annorlunda.

Vi kommer att göra saker annorlunda även om tio år och hundra år. Men om vi fortsätter så här kanske vi har förstört planeten så inte våra barnbarn kommer veta hur en riktig vinter såg ut. Våra djurarter och insekter kommer fortsätta att försvinna eller migrera till andra platser och skapa nya problem där de inte har funnits förut.

Jag förstår att det är jobbigt att tänka nytt, jag förstår att det gör ont att ändra sina vanor, men alla måste inte förändra allt på en gång. Fatta bara ETT beslut idag. Beslutet ATT förändras, ditt beslut att göra något annorlunda, i din konsumtion, i din kosthållning och dina resvanor.

Harriet Olsén

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel