Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände 11 december

För 20 år sedan, 1988, strandade en tio meter lång kaskelotval i en badvik i Träslövsläge Halland. Att valen, som var en hona, sökt sig till Västkusten var en sensationell händelse. Den var dock sjuk, möjligen smittad av det virus som detta år tog livet av mängder med sälar och dog efter några timmar. Den döda valen styckades på stranden. Skelettet kom till Naturhistoriska museet i Göteborg.

För 40 år sedan, 1968, hade Janne Halldoffs film Korridoren premiär, med Per Ragnar i huvudrollen som stressad läkare.

För 40 år sedan, 1968, blev män giftasmyndiga vid 18 års ålder. Det skedde när riksdagen ändrade i giftermålsbalken, så att äktenskapsåldrarna sänktes från 21 till 18 år.

För 50 år sedan, 1958, inledde Förenta nationerna, FN, sin debatt om händelserna i Ungern två år tidigare, då Sovjetunionen med våld hindrade Ungerns demokratisering. Debatten utmynnade i att Sovjetunionens agerande fördömdes kraftigt av generalförsamlingen.

För 50 år sedan, 1958, sträckte den grekiske utrikesministern Averoff ut handen till Turkiet och uppmanade till ett samarbete för att lösa Cypernproblemet. Cypern som kontrollerades av Storbritannien, präglades av motsättningar mellan grek- och turkcyprioter. För att ön skulle kunna bli självständigt måste motsättningarna överbryggas.

För 60 år sedan, 1948, varnade den finske statsministern Karl-August Fagerholm för att övriga nordiska länders eventuella anslutning till Nato, skulle innebära slutet för Finlands ekonomiska och kulturella samarbete med de övriga nordiska länderna. Det han hade i åtanke var förstås den uppknytning som Sovjetunionen gjort av Finland efter andra världskriget och Sovjets aversion mot Nato.

För 80 år sedan, 1928, sålde AB Vin & Spritcentralen porterbryggeriet D Carnegie & Co till Pripp & Lyckholm samt AB Stockholms bryggerier. Priset var åtta miljoner kronor, närmare 198 miljoner kronor i dagens penningvärde.

För 80 år sedan, 1928, begärde den franske riksåklagaren att den franska senaten skulle se till att förre finansministern Klotz kunde ställas inför rätta för växelförfalskning. Klotz lät då skriva in sig på ett mentalsjukhus. Men det dröjde inte länge innan han blev utskriven eftersom läkarna ansåg honom fullt tillräknelig. Då kunde Klotz häktas.

För 714 år sedan, 1294, föddes Karl den sköne, kung av Frankrike och Navarra i norra Spanien. Som fransk kung hade han ordningstalet IV och som kung i Navarra I. Han var son till Filip den sköne som konsoliderat den franska staten och tagit makten över vasallerna och kyrkan. Karl var kung endast sex år men fortsatte sin fars administrativa omdaningar, särskilt inom finansförvaltningen. Största framgången blev det för Frankrike fördelaktiga fredsfördraget efter Karls invasion av provinsen Guyenne i sydvästra Frankrike som ägdes av engelske kungen. Karl den sköne avled redan 1328.

I dag för 20 år sedan strandade en tio meter lång kaskelotval i en badvik i Träslövsläge Halland.

Foto: AP/Scanpix

4