Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 1 december

För 10 år sedan, 1998, avled fotbollsspelaren och tränaren Bertil Nordahl, 81 år gammal. Bertil Nordahl tillhörde en sällsynt fotbollsbegåvad familj och var en i raden av fyra legendariska Nordahlare i svensk fotboll. Han kom från Hörnefors i Västerbotten, men spelade försvarare i Degerfors 1942-48. Liksom sina bröder Gunnar och Knut vann han OS-guld i London 1948 och fick samma år Guldbollen för bedriften. Liksom bröderna blev han sedan proffs i Italien och spelade i Atalanta 1949-1951. Den yngre brodern Gösta vann bland annat SM-guld med IFK Norrköping.

För 20 år sedan, 1988, utsågs Benazir Bhutto till regeringschef i Pakistan och blev därmed den första kvinna som utsetts till premiärminister i ett muslimskt land. Hennes far Ali Bhutto hade under 1970-talet varit Pakistans mest inflytelserika politiker, men 1979 avrättats sedan militären tagit makten i landet. Själv blev Benazir Bhutto också offer för det politiska våldet, när hon förra vintern dog i ett attentat, strax efter att hon kommit hem till Pakistan efter flera år i exil.

För 60 år sedan, 1948, beslutade Sveriges riksdag att Sverige skulle gå med i OEEC, Organization for European Economic Co-operation, 1961 omvandlat till OECD, Organization for Economic Co-operation and Development. Medlemskapet var en förutsättning för att Sverige skulle få ta emot Marshall-hjälp. Marshall-hjälpen var ett initiativ från USA för att bygga upp Europa efter andra världskriget samt binda västländerna och även neutrala länder som ville delta, till en större gemenskap mot det kommunistiska blocket.

För 70 år sedan, 1938, startade Gösta Knutsson sina allmänbildande frågesportprogram i radion. Gösta Knutsson är kanske mest känd som författare till tolv böcker om katten Pelle Svanslös, den elaka Måns, Bill och Bull, Maja Gräddnos och alla andra katter som befolkar källargluggarna i Uppsala. Men han var också radioman och kan sägas vara den som introducerade frågetävlingarna i Sveriges radio. I den första frågesporten tävlade lag från Göteborgs och Stockholms nationer vid Uppsala universitet, den miljö Gösta Knutsson var väl förtrogen med.

För 80 år sedan, 1928, gifte sig greve Folke Bernadotte med Estelle Manville i Pleasantville i New York. Han var son till Oscar II:s son Oscar och därmed kusin med blivande kungen Gustav VI Adolf. Folke Bernadotte blev känd internationellt för sin humanitära verksamhet och sina medlarupppdrag.

För 90 år sedan, 1918, blev Island en självständig stat, dock fortfarande i personalunion med den tidigare härskarmakten Danmark. Den danske kungen Kristian X var alltså fortfarande kung även av Island. Danmark skulle också sköta Islands utrikestjänst. 1944 blev Island helt fritt från Danmark.