Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hände då 1 november

Annons

För 30 år sedan, 1979, störtades Bolivias civile interimspresident Walter Guevara i en militärkupp av översten Alberto Natusch Busch. Därmed var ordningen, eller snarare oordningen, återställd i Bolivia. Bolivia är ett av världens politiskt mest instabila länder, där militären nästan aldrig kunnat hålla sina fingrar i styr, utan kuppat sig till makten otaliga gånger och bedrivit förtryckande regimer i olika grad. Bara sedan 1950-talet har statschefsposten skiftat över 30 gånger. Numera har dock landet en demokratiskt vald president.

För 40 år sedan, 1969, inrättades Allmänhetens Pressombudsman, PO, av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, SJF, och Svenska Tidningsutgivareföreningen, TU. Orsaken var ett ökande missnöje med etiken i pressen och flera riksdagsmäns vilja att lagstifta om pressetik. Det gjorde att branschen själv tog ett större ansvar. PO:s uppgift är att behandla anmälningar om avvikelser från god publicistisk sed i tidningar och tidskrifter. PO fungerade till en början som beredningsorgan för Pressens Opinionsnämnd, men har senare fått mer självständiga uppgifter. Pressens opinionsnämnd, PON, är pressens hedersdomstol, inrättad 1916 av Publicistklubben, SJF och TU.

För 50 år sedan, 1959, greps den kongolesiske befrielseledaren Patrice Lumumba i den belgiska kolonin Kongo. Kongo blev året efter självständigt och Lumumba valdes till regeringschef. Det fanns dock många som hade intresse av att den mineralrika kolonin inte fick stark centralmakt, så ett inbördeskrig bröt ut, där Lumumba mördades.

För 80 år sedan, 1929, slöt Tyskland och Polen en överenskommelse om goda politiska förbindelser. Tio år senare och med en annan tysk regim, anfölls Polen av Tyskland och andra världskriget startade.

För 90 år sedan, 1919, inträffade en märklig och katastrofal tågolycka utanför Köpenhamn i Danmark. Ett tåg på ingång till Köpenhamn larmades om att ett barn trillat ut genom ett kupéfönster. Tåget stannade för att söka efter barnet. Då kom ett expresståg och brakade in i de stillastående framförvarande tåget. Vagnar från båda tågen kastades av spåret och ner i en sänka. 40 personer omkom och ett 30-tal skadades. Det var den dittills svåraste tågolyckan i Danmark. Den lille pojken som föll ur tåget innan kollisionen klarade sig dock utan svårare skador.

För 100 år sedan, 1909, krävde medlemmar av den franska nationalförsamlingen att Frankrike skulle bygga upp en armé från de franska kolonierna, bestående av 100 000 svarta. Kolonialarmén skulle användas i ett eventuellt europeiskt krig.

Annons