Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 12 december

För 50 år sedan, 1958, kom Lars Forsell ut med sin vissamling Snurra min jord. Han visade tydlig påverkan från den franska chansonen och kritikerna ansåg att hans visor var Sveriges svar på de franska politiska kabaretvisorna. Lars Forsell blev med tiden en av Sveriges mångsidigaste författare, med nästan allt från schlagertexter för Lill-Babs till historiska dramer på de svenska teatrarna. Dessutom kom han att sitta med i Svenska akademin.

För 50 år sedan, 1958, blev den nya afrikanska staten Guinea Förenta nationernas, FN:s, 82:a medlemsstat.

För 50 år sedan, 1958, blev de svenska befolkningsstatistikerna oroliga. Statistiska centralbyrån, SCB, visade på en kraftig nedgång i födelsetalet. Årets nativitet hade minskat jämfört med året innan från 14,3 promille till 13,6.

För 80 år sedan, 1928, orsakade en våldsam snöstorm till havs en katastrof. Motorpråmen Ägir bogserade en annan motorpråm, Anton. Men Anton slet sig i det hårda vädret vid Herrhamra utanför Nynäshamn. Varken Anton eller besättningen, bestående av pråmskepparen och hans hustru återfanns. Mardrömmen i stormen fortsatte och blev veckolång för de tre besättningsmännen på Ägir. Motorn gick sönder och stormvindarna förde den redlösa båten ända ner till Sankt Annas skärgård utanför Östergötland, innan Ägir drev upp på ett grund. Men de olycksdrabbade kunde inte lokaliseras. Först efter en vecka på vraket, utan proviant, kunde de tre räddas av en fiskare som fått syn på dem.

För 80 år sedan, 1928, skedde något udda inom svensk kyrklighet. Då krävdes Harmångers församling på att få sina tillgångar utmätta. Församlingen hade nämligen inte betalat sin avgift för kyrkogården till Kyrksjöns rensningsförening. Alla fastigheter kring sjön, även kyrkoherdebostället, skulle betala till rensningsföreningen. Men det hade inte gjorts. Skulden till föreningen uppgick till 65 000 kronor, motsvarande 1,6 miljoner kronor i dagens penningvärde.

För 80 år sedan, 1928, var den svenska odlingen av sockerbetor i ekonomisk kris. Regeringen tillsatte en kommission som skulle utröna vilka åtgärder som behövdes för att häva sockerbetsodlingens nödläge.

För 90 år sedan, 1918, utsågs den finske generalen Gustaf Mannerheim till finsk riksföreståndare. Finland var nämligen som nybliven stat på väg att bli monarki, men hade ännu inte hittat någon passande kung. Mannerheim var först militär i rysk tjänst. Men vid revolutionen i Ryssland 1917 återvände han till Finland och ledde de vita styrkorna i finska inbördeskriget. Han innehade riksföreståndarposten till 1919, då Finland blev republik och utsåg president. Mannerheim blev senare finsk överbefälhavare under andra världskriget i kriget mot Sovjet. Men han var också den som lyckades förhandla fram fred. Han utsågs till finsk president 1944 och avgick 1946. Gustaf Mannerheim var född 1867 och avled 1951.

För 50 år sedan visade statistik från SCB på en kraftig nedgång i födelsetalet.

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix