Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 13 december

För 30 år sedan, 1978, kunde närradion starta i Sverige. Då fick 15 orter tillstånd att börja med närradiosändningar från och med våren 1979. Närradiosatsningen var en försöksverksamhet. Provet skulle pågå fram till sommaren 1981, men blev en verksamhet som kom för att stanna.

För 40 år sedan, 1968, blev Brasilien militärdiktatur då presidenten Arturo da Costa e Silva stängde parlamentet, fängslade oppositionspolitiker och införde presscensur.

För 50 år sedan, 1958, avled den ryska storfurstinnan Maria Pavlovna. Hon var mellan 1908 och 1914 gift med den svenske prins Wilhelm, yngre bror till Gustav VI Adolf. Tillsammans hade Wilhelm och Maria sonen Lennart Bernadotte, som senare bosatte sig på godset Mainau i Bodensjön. Maria Pavlovna gifte om sig 1917 med furst Sergej Putiatin men de skiljdes 1924. Hon var född 1890.

För 80 år sedan, 1928, uruppfördes George Gershwins symfoni An american in Paris för piano och orkester. Gershwin var nyskapare med sin symfoniska musik där han blandade in jazz i de klassiska tongångarna.

För 80 år sedan, 1928, avgick Juha Emil Sunila som finsk statsminister. Hans ämbetstid varade bara lite drygt ett år. Sunila var agrarförbundets, dagens finska centerpartis starke man under 1920-talet, vid sidan av Kyösti Kallio. Han hade tidigare varit jordbruksminister i tre regeringar. Sunila var statsminister även en andra gång, mellan mars 1931 och december 1932.

För 200 år sedan, 1808, kapitulerade Madrids försvarande spanjorerna för den franske kejsaren Napoleons armé. Frankrike hade tidigare under året ockuperat Spanien och Napoleon hade satt in sin bror Josef som spansk kung. Men spanjorerna hade satt sig till motvärn och närmast utövat gerillakrigföring för att sabotera det franska styret. Josef Bonaparte blev tvungen att lämna Madrid. Napoleon tågade då med en armé om 150 000 man in i Spanien och slog ner det spanska upproret och i och med Madrids kapitulation kunde Josef återvända till sitt kungarike han fått av sin bror.

För 370 år sedan, 1638, avled den svenska prinsessan Katarina Vasa, 54 år gammal. Hon var dotter till Karl IX i hans första äktenskap med Maria av Pfalz och således halvsyster med Gustav II Adolf som Karl IX hade med sin andra gemål Kristina av Holstein-Gottorp. Katarina Vasa är mest bekant som mor till kung Karl X Gustaf. Eftersom drottning Kristina, som efterträtt sin far Gustav II Adolf, var ogift och utan barn, gick kronan vidare till Katarinas son och Kristinas kusin Karl X Gustaf, när drottningen abdikerade. Katarina Vasa var gift med pfalzgreven Johan Kasimir av Pfalz-Zweibrücken och genom sonens trontillträde kom den pfalziska ätten på Sveriges tron.