Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 15 december

För 30 år sedan, 1978, meddelade den amerikanske presidenten Jimmy Carter att USA skulle bryta med nationalist-Kina i Taiwan, i stället acceptera folkrepubliken Kina och upprätta diplomatiska förbindelser med det stora landet.

För 50 år sedan, 1958, avled den österrikiske fysikern Wolfgang Pauli. 1945 fick han Nobelpriset i fysik för sin forskning och sina teorier om elektronernas egenskaper i atomerna.

För 60 år sedan, 1948, fick Kambodja begränsad självständighet inom den Franska unionen. 1953 släppte Frankrike sin forna koloni helt fri.

För 60 år sedan, 1948, utsågs den 45-årige operasångaren Joel Berglund till ny chef för Kungliga operan i Stockholm. Han efterträdde Harald André. Joel Berglund debuterade vid Operan med sin basbaryton 1929 efter att ha lärts upp av operachefen Johan Forsell som även skolat Jussi Björling. Berglunds omfångsrika stämma gjorde honom till en internationell stjärna med Wagner som specialitet. När Berglund blivit operachef var en av hans målsättningar att kraftigt höja kvaliteten på den eftersatta operabaletten. Året efter sin tillsättning engagerade han därför den engelske dansaren och koreografen Anthony Tudor balettmästare vid Kungliga operan. Berglund stannade som operachef till 1956.

För 70 år sedan, 1938, gav USA tydliga signaler åt Tyskland att handel mellan USA och nazi-Tyskland inte längre var en självklarhet. Då återsändes 200 tomma gasbehållare avsedda för gasen helium från USA till Tyskland. Tyskarna hade tidigare kommit överens med amerikanerna att få köpa stora mängder av den lätta gasen till det stora luftskeppet Graf Zeppelin. Gasbehållarna returnerades alltså i stället ofyllda.

För 90 år sedan, 1918, mördades Portugals president Sidonio Paes, efter ett år som president. Mördaren blev i sin tur ihjälslagen av en folkmassa.

För 100 år sedan, 1908, förbjöd den österrikiska regeringen poliserna i Prag, som ingick i det stora Österrikisk-ungerska väldet, att tillhöra nationalistiska tjeckoslovakiska sammanslutningar.

För 210 år sedan, 1798, återerövrade fransmännen under general Championnet Rom, som några veckor tidigare ockuperats av styrkor från kungariket Bägge Sicilierna. Bägge Sicilierna omfattade södra Italien. Rikets kung Ferdinand I hade tidigare tvingats till lojalitet med Frankrikes kejsare Napoleon. Men efter den franska flottans nederlag mot britterna vid Aboukir utanför Egypten, hade den sicilianska kungen chansat på att byta sida. Men Ferdinand hade missbedömt fransmännens styrka och den sicilianska uppstudsigheten blev inte långvarig. Kungen och hans drottning flydde till Sicilien, ena halvan av kungariket medan fransmännen besatte rikets fastland.