Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 19 januari

För 25 år sedan, 1985, visade en rapport från EU-kommissionen att Europas lantbrukare höll på att delas i två grupper, med mycket skilda villkor: jordbruksföretagarna och de traditionella bönderna. Den holländske genomsnittsbonden tjänade sju gånger mer än grekiska bönder. Bland de mest lönsamma bondeföretagarna fanns grisuppfödarna.

För 40 år sedan, 1970, häktade Stockholms rådhusrätt den västtyske knarkkungen Karl Pauksch i hans frånvaro. Pauksch anklagades för att under de senaste tre åren stått för 70 procent av knarksmugglingen till Sverige. Först två och ett halvt år senare greps han av holländsk polis för brott mot utlänningslagen. Svenska myndigheter ville få honom utlämnad till Sverige. Men holländarna ville inte utlämna Pauksch eftersom det brott han gripits och dömts för i Holland var för lindrigt.

För 50 år sedan, 1960, inträffade den första stora flygkatastrofen för det nordiska flygbolaget SAS. Olyckan skedde strax innan landning vid Ankaras flygplats i Turkiet. Caravellen Orm Viking störtade och samtliga 42 som var ombord omkom.

För 70 år sedan, 1940, överlämnades hela 62 miljoner insamlade kronor till Finlands regering, drygt 1,4 miljarder i dagens penningvärde. Pengarna kom från den så kallade industriinsamlingen och bestod av lönepengar som de anställa i flera hundra företag avstått under en dag. Insamlingsmetoden att skänka en dagsinkomst spridde sig till mängder av andra arbetsplatser.

För 90 år sedan, 1920, avgick den legendariske franske statsmannen Georges Clemenceau som fransk regeringchef. Från att ha varit radikal drogs Clemenceau med tiden mot mitten på den politiska skalan och han ledde Frankrikes regering mellan 1906 och 1909. Under första världskriget blev han åter regeringschef och var en av dem som låg bakom det mycket hårda fredsfördrag som Tyskland tvingades underteckna i Versaillesfreden. Vissa menar att han därmed indirekt dukade för Hitler och nazismens framgångar. De hårda fredsvillkoren skapade ekonomisk kris och svält i Tyskland efter första världskriget. Det lade grunden för revanschistiska tyska idéer som bidrog till andra världskriget.

För 170 år sedan, 1840, avslutade den amerikanske sjöofficeren John Wilkes den seglats som fick honom att konstatera att Antarktis var en egen kontinent. Wilkes utförde mellan 1838-1842, en världsomsegling då han bland annat utforskade Antarktis. Han upptäckte exempelvis det som i dag benämns Wilkes Land som utgör östra delen av Antarktis kust mot Indiska oceanen.

För 490 år sedan, 1520, stod slaget på Åsundens is i närheten av Ulricehamn i Västergötland. Då besegrades de svenske under ledning av riksföreståndaren Sten Sture den yngre av danskarna under befälhavaren Otto Krumpen. Sten Sture träffades av en kanonkula i underbenet och föll medvetslös av sin häst. Då gav svenskarna upp och samlade ihop det som gick att rädda. Sten Sture lades i en släde för att i den bitande kylan och på sjöarnas isar ta sig till Stockholm och sätta riksföreståndaren i säkerhet. Men dit hann han inte. På Mälarens is drog han sin sista suck.