Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 27 november

För 40 år sedan, 1968, höll Portugals nye diktator Marcelo Caetano sitt första tal inför den portigisiska nationalförsamlingen. Caetano hade efterträtt den svårt sjuke Antonio de Oliveira Salazar, som redan på 1930-talet definitivt etablerat fascistregimen i Portugal. Men tiden hann så småningom ifatt diktaturen och 1974 störtade en grupp radikala officerare Caetano och fascistregimen och demokrati infördes.

För 40 år sedan, 1968, fick Vilgot Sjömans film Jag är nyfiken - gul äntligen visas i USA. I januari hade filmen beslagtagits av den amerikanska tullen. Den frispråkiga filmen, både politiskt och sexuellt, hade blivit starkt debatterad sedan premiären hösten 1967. Den blev filmregissören ViIgot Sjömans internationella genombrott, bara i Sverige sågs den av nästan 1,5 miljoner biobesökare. De avklädda scenerna stod dock i vägen för samhällskritiken för de pryda amerikanerna och av sedlighetsskäl belades filmen med visningsförbud. Men i längden gick det inte att helcensurera den internationellt bekanta filmen ens i USA, så denna dag upphävdes visningsförbudet.

För 60 år sedan, 1948, uppmanade Förenta nationernas nationalförsamling Albanien, Bulgarien och Jugoslavien att sluta stödja den kommunistiska sidan i det grekiska inbördeskriget. Grekiska inbördeskriget hade vuxit fram ur de svåra motsättningarna mellan höger och vänster efter andra världskriget. Vänstermotståndsrörelsen EAM med sin militära gren ELAS hade befriat stora delar av Grekland från de tyska ockupationstrupperna och upprättat egen förvaltning. Men de kom i konflikt med de rojalistiska krafterna som fick hjälp av bland annat britterna att ta kontroll över Grekland efter tyskarnas kapitulation. Sedan mängder av vänstersympatisörer fängslats bojkottade vänsterpartierna valet 1946. De mest militanta, med kommunisterna i spetsen, drog då upp i bergen och inbördeskriget inleddes. 1949 drog Jugoslavien bort stödet till vänstergerillan, för att bli mer rumsren samarbetspartner för västländerna. Efter massivt amerikanskt stöd kunde de rojalistiska trupperna vända inbördeskriget till vinst.

För 80 år sedan, 1928, invigdes Norrtälje lasarett av landshövdingen och förre statsministern Nils Edén.

För 80 år sedan, 1928, fick Sovjetunionen uppleva ett bondeuppror, när uppretade bönder i Vitebsk i Ukraina startade blodiga oroligheter. De beväpnade bönderna angrep de lokala sovjetmyndigheternas förvaltningsbyggnader och misshandlade och dödade sovjettjänstemännen. Regeringen sände trupper för att få slut på oroligheterna. Ett 60-tal personer fängslades.

För 80 år sedan, 1928, hade det ovanligt rikliga regnandet under november skapat katastrofläge i Alvesta. Sjöarna Salen och Åsnen steg över sina bräddar och översvämmade tusentals hektar mark. Hela Alvestas avloppssystem hotades eftersom högvattnet trängde in i avloppet. Översvämningarna tvingade också flera fabriker att stänga. Svåra översvämningar drabbade stora delar av övriga Sverige som Skåne, Västmanland och flera orter i Norrland.