Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 28 november

För 20 år sedan, 1988, fick regeringen kritik av regeringsrätten för sitt beslut om sträckningen av motorvägen mellan Göteborg och Uddevalla. Beslutet hade inte tagit tillräcklig hänsyn till naturresurslagen, enligt rätten. Regeringsrättens dom antogs innebära att motorvägsbygget skulle bli försenat och fördyrat.

För 30 år sedan, 1968, tog alla Östblocksländer hem sina ambassadörer från Rumänien. Det berodde på att den rumänske kommunistledaren Nikolae Ceausescu vid Warszawapaktens toppmöte veckan innan starkt hade hävdat Rumäniens självständighet gentemot Sovjetunionen. Ceausescu sa att det var stopp för all utländsk inblandning och att det fanns stora åsiktsskillnader mellan Rumänien och Warszawapaktsländerna. Han ansåg att det måste till en snabb nedrustning och att förhållandet till Kina skulle förbättras. Sådant tal kunde inte Sovjetunionen med satellitstater acceptera.

För 40 år sedan, 1968, avled den engelska barnboksförfattarinnan Enid Blyton. Hon skrev mer än 600 böcker i långa serier, såsom Femböckerna. Hon är troligen en av världens mest översatta författare.

För 40 år sedan, 1968, skedde en spektakulär olycka på Ålands hav då fartyget Ilmatar rände rakt in i bilfärjan Botnia. Ett stor hål revs upp mitt i skeppet på mellandäcksnivå. Fyra personer omkom och sex skadades. Bägge skeppen kunde ändå ta sig in till hamn för egen maskin. Botnia till näraliggande Långnäs på Åland, och Ilmatar till Åbo.

För 50 år sedan, 1958, utsågs Ruben Josefson till biskop i Härnösands stift. Nio år senare blev han ärkebiskop.

För 70 år sedan, 1938, sköts rektorn för universitet i rumänska staden Cluj ned på öppen gata. Gärningsmän var två studenter som tillhörde Järngardet, den antisemitiska och fascistiska rörelse i Rumänien som före och under andra världskriget hade betydande inflytande på Rumäniens politik. Rörelsen grundades 1927 av Corneliu Zelea Codreanu. Codreanu mördades i sin tur dagen efter.

För 100 år sedan, 1908, förolyckades 154 gruvarbetare vid en explosion i en kolgruva i Marinna i den amerikanska delstaten Pennsylvania.