Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 29 januari

För 50 år sedan, 1959, hade Jacques Tatis film Min onkel premiär i Stockholm. I filmen åstadkom åter Tatis alter ego Monsieur Hulot skrattretande kaos genom sin blotta närvaro. För sin film Min onkel blev Jacques Tati Oscar-belönad.

För 70 år sedan, 1939, bildades den så kallade provisoriska finska folkregering i Terijoki i Karelen. Regeringen skulle leda den så kallade Demokratiska Republiken Finland, som bildats på uppdrag av Sovjetunionen. Det var ett försök av Sovjetunionen att så split i det lilla grannlandet. I spetsen för Terijokiregeringen stod sju finska exilkommunister med Otto Ville Kuusinen i spetsen. Kuusinen hade från tiden för ryska revolutionen och framåt höga poster inom Sovjetunionen och var bland annat en period vicepresident i Sovjetunionens Högsta sovjet. Sovjetunionen hade möjligen tänkt sig att Terijokiregeringen skulle ta över styret i Finland, efter en sovjetisk seger i det under hösten 1939 startade vinterkriget mot Finland. Men när de sovjetiska ledarna istället inledde fredsförhandlingar med Finlands lagliga regering, i januari 1940, hade Terijokiregeringen spelat ut sin roll.

För 80 år sedan, 1929, anlände Leo Trotskij till Konstantinopel i Turkiet efter att ha utvisats ur Sovjetunionen. Trotskij hade byggt upp Röda Armén som lyckades hålla stånd mot de av västmakterna stödda vita trupperna i inbördeskriget som följde efter den ryska revolutionen. Men efter Lenins död uppstod en maktkamp mellan Trotskij och Stalin. Stalin vann genom att lyckas anklaga Trotskij för antisovjetisk verksamhet. 1927 uteslöts Trotskij ur det kommunistiska partiets centralkommitté och senare även ur Sovjetunionens kommunistparti. 1929 utvisades han alltså och 1932 fråntogs han sitt medborgarskap i Sovjetunionen. 1940 mördades han med en ishacka av en sovjetiskt utbildad spansk agent i Mexiko. Därmed hade Stalin slutgiltigt blivit av med sin svåraste konkurrent om makten.

För 90 år sedan, 1919, avled den svenske konstnären Richard Bergh. Bergh var målare och aktiv inom opponentrörelsen som motsatte sig den konservativa konstsyn som rådde i Sverige och blev 1886 sekreterare i det nybildade Konstnärsförbundet. 1915 blev han chef för Nationalmuseum och såg till att förnya samlingarna med de tidiga modernisternas verk. Richard Berg var född 1858.

För 120 år sedan, 1889, stod att läsa i svenska tidningar att Örebro stadsfullmäktige förbjudit så kallade "marknadsnöjen" att framföras inom Örebro stad. Med detta avsågs "karusellåkning, skjutövning med luftbössa, plåt- och ringkastning, förevisning av lyckans stjärna, akrobatisk övning och dylika nöjen".

För 190 år sedan, 1819, stadfäste kung Karl XIV Johan 1819 år psalmbok. Det var den andra svenska psalmboksversionen och bakom den stod psalmdiktaren och senare ärkebiskopen Johan Olof Wallin. Den första svenska psalmboken kom 1695 och var då den enda tillåtna i församlingarna. Wallins psalmbok fick ett tillägg 1921 innan psalmboken gjordes om helt 1936. 1986 var det dags för en fjärde psalmbok, då rensades 200 psalmer från 1930-talets version ut.

//bilder:1

Bildtext: För 50 år sedan hade Jacques Tatis film Min onkel premiär i Stockholm. Tati fick en Oscar för sin insats som sitt alter ego Monsieur Hulot.

Foto: Scanpix

4