Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 3 december

För 10 år sedan, 1998, vann den 17-åriga Anja Pärson från Tärnaby sin första världscupseger i slalom. Det skedde i Mammoth Mountain i USA, i hennes andra slalomtävling i världscupen. Hon åkte upp sig till seger från en 15:e plats efter första åket.

För 20 år sedan, 1988, genomgick det västtyska miljöpartiet Die Grünen en smärtsam förvandling under sin extra kongress. Kongressen blev kaotisk, då hela den gamla partistyrelsen fick sparken av kongressledamöterna. Partiet fick istället en mer traditionell parlamentarisk inriktning, med sikte på ett eventuellt samarbete med socialdemokraterna i den västtyska förbundsdagen. Den gamla ledningen hade föredragit utomparlamentariskt arbete.

För 40 år sedan, 1968, hade Kent Anderssons pjäs Sandlådan premiär på Göteborgs stadsteater. Pjäsen var en satir över det ojämlika samhället och var den tredje i en serie med Flotten och Hemmet som de två tidigare. Liksom dessa hade Andersson samarbetat med regissören Lennart Hjulström och författaren Bengt Bratt. Och liksom de föregående pjäserna fick Sandlådan överväldigande recensioner som nyskapande stycke.

För 40 år sedan, 1968, blev författarna Sara Lidman och Sivar Arnér belönade med Litteraturfrämjandets stora pris, det så kallade lilla Nobelpriset.

För 50 år sedan, 1958, sladdade en militärlastbil med 26 soldater som passagerare, bland annat på flaket, av vägen i ishalka. Lastbilen välte och tre värnpliktiga klämdes genast till döds under bilen, två fick livshotande skador och tolv skadades mer eller mindre allvarligt. Lastbilen kom från Västerbottens regemente i Umeå och var förutom värnpliktiga lastad med betongblock.

För 50 år sedan, 1958, reste Västtysklands förbundskansler, kristdemokraten Konrad Adenauer till Västberlin för att propagera för sitt parti vid valen i Västberlin. Det hjälpte dock inte kristdemokraterna till makten i staden. Vid valen några dagar senare fick istället socialdemokraterna egen majoritet i stadens styrelse.

För 70 år sedan, 1938, hade Dramatens uppsättning av William Shakespeares komedi Som ni behagar premiär. För regin stod den legendariske Alf Sjöberg och i rollerna syntes Inga Tidblad, Sture Lagerwall, Gunn Wållgren och Hjördis Pettersson. Uppsättningen fick mycket goda recensioner och ansågs som en av de bästa på flera år.

För 80 år sedan, 1928, utbröt uppror mot Afghanistans kung Amanullah Kahn. Orsaken var kungens moderniseringsförsök av Afghanistan för att närma sig västerlandet. Flera klaner och bergstammar hade vänt sig mot reformerna. Kungens palats i Jahalabad brändes ner och den viktiga vägen mellan Kabul och Peshawar spärrades. Men Amanullah var inte overksam utan ledde själv, på ett klassiskt kungligt manér, motattackerna. Efter bara några veckor fann sig rebellerna för tillfället chanslösa och lade ned kampen. Kung Amanullah hade i början av året rest på omfattande studiebesök i Europa och besökt Rom, Paris, London, Berlin och Moskva. Syftet var att lära känna västerländskt samhällsskick.

För 10 år sedan vann den då 17-åriga Anja Pärson sin första världscupseger i slalom.

Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

//bilder: 1