Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 30 november

För 20 år sedan, 1990, kom de 56 svenskar som suttit som gisslan i Bagdad hem till Sverige. Efter Kuwaitkriget hade Iraks diktator Saddam Hussein vägrat hemresa för de 2 000 utlänningar som vistats i Irak.

För 35 år sedan, 1975, bröts den fem månader långa regeringskrisen i Finland då "en nationell nödlägesregering" bildades av representanter för fem partier. Regeringschef blev centerpartisten Martti Miettunen.

För 105 år sedan, 1905, lyckades den tyske konstruktören Ferdinand von Zeppelin för andra gången flyga med ett luftskepp som han konstruerat. Det skedde över Bodensjön i Tyskland.

Hört och hänt

Den egyptiska drottningen Kleopatra VII ska ha begått självmord för 2 040 år sedan, år 30 före Kristus, genom att låta sig bitas av en giftorm. Då hade hon och Marcus Antonius förlorat mot Roms nye härskare Augustus. Ormen betraktades som en präst i tjänst hos överguden Amun-Re, varför hennes dödsmetod ansågs som naturlig. Kleopatra är omskriven för sin skönhet och charm som först fick Julius Caesar på fall, med honom hade hon sonen Caesarion, och sedan Antonius, Augustus konkurrent om makten över Rom. Men framförallt var hon en skicklig politiker.

Dagens siffra

1 300 åhörare rymmer Berwaldhallen, Sveriges radios konsertsal i Stockholm. Denna dag 1979 invigdes hallen efter tre års byggnadsarbete. Konsertsalen är benämnd efter Franz Berwald, en av Sveriges främsta tonsättare. Här har Sveriges radios symfoniorkester sin arbetsplats och salen är anpassad för inspelningar och radiosändningar. Berwaldhallen sitter ihop med Radiohuset på Gärdet.