Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 5 december

För 10 år sedan, 1998, avled den amerikanske politikern Albert "Al" Gore, 91 år gammal, far till den mer berömde Al Gore junior, före detta amerikansk vicepresident och presidentkandidat. Sonen ärvde sitt politiska intresse av sin far, som redan 1939 blev ledamot i USA:s representanthus för demokraterna. Al Gore den äldre var advokat och satt i representanthuset till 1944. Året efter valdes han till senator för Tennessee, blev som sådan en välkänd amerikansk politisk profil och innehade posten till 1971.

För 30 år sedan, 1978, slöt Afghanistan och Sovjetunionen ett vänskaps- och samarbetsavtal. Afghanistans knytning till Sovjetunionen gick tillbaka till 1950-talet då Sovjetunionen men inte USA tillmötesgick Afghanistans önskan om utvecklingshjälp. 1978 tog kommunisterna makten i Afghanistan, men maktövertagandet var impopulärt i stam- och klanlandet Afghanistan. Krig utbröt som Sovjetunionen blandade sig i.

För 40 år sedan, 1968, utbröt generalstrejk och kravaller i Italiens huvudstad Rom.

För 80 år sedan, 1928, visade det sig att läkare i Tyskland inte kunde leva upp till det som i dag betraktas som självklara etiska riktlinjer. Då krävde Berlins läkarförening att en lag stiftades som gav möjlighet att sterilisera "fortplantningsovärdiga personer".

För 160 år sedan, 1848, upplöste den preussiske kungen Fredrik Vilhelm IV landets nationalförsamling. I maj hade kungen tillåtit den konstituerande nationalförsamlingen att öppna i Berlin. Bakgrunden var att berlinarna i mars startat stora demonstrationer för att demokratisera Preussen. Inspirationen kom bland annat från Paris, där monarkin störtats i februari. Till en början försökte Fredrik Vilhelm IV kväsa upproret med våld och militär, men insåg att motståndet var för stort. Istället lovade han demokratiska reformer. Men under hösten tyckte den preussiske kungen att nationalförsamlingen blev alltför radikal och såg denna dag till att den inte fick sammanträda mer. Då hade upprorsförmågan lagt sig hos preussarna. Kungen återtog sin oinskränkta makt och folkrepresentationen begränsades till den reaktionära besuttna klassen.

För 700 år sedan, 1308, anfölls Moskva av mongolerna, då styrkor från mongolriket Gyllene horden under emiren Edigü kunde bränna staden. Gyllene horden var ett av de riken som följde på Djingis Khans jättelika rike när det delades. Först i slutet av 1400-talet kunde de ryska furstarna definitivt bryta mongolrikets makt.