Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 6 december

För 10 år sedan, 1998, drog ett enormt snöoväder över Gävle. Staden blev helt förlamad. Skolorna stängdes och folk uppmanades hålla sig inne.

För 30 år sedan, 1978, bildades en pro-vietnamesisk gerilla i Kambodja, Kampuchea som landet då hette, för att med stöd av Vietnam störta Pol Pot och hans blodtörstiga röda khmerer.

För 30 år sedan, 1978, hittades ett 20-tal lik i en nedlagd chilensk gruva, strax söder om Chiles huvudstad Santiago. De döda misstänktes vara några av de 600 människor som försvunnit efter den fascistiska militärkuppen 1973, som störtade den demokratiske presidenten Allende.

För 40 år sedan, 1968, skrev Stockholms stad kontrakt för byggandet av det stora Kulturhuset vid Sergels torg mitt i Stockholm. Kontraktet skrevs med byggkonsortiet Parlament, där landets tre största byggföretag ingick. I byggnaden skulle även den nya enkammarriksdagen inrymmas provisoriskt. Arkitekten Peter Celsing skulle formge byggnaden. Senhösten 1970 var bygget inflyttningsklart och riksdagen kunde komma in i januari 1971. 1983 flyttade riksdagen tillbaka till Helgeandsholmen och Stockholms stadsteater kunde efter ombyggnad flytta in 1990.

För 50 år sedan, 1958, enades kärnvapenmakterna USA, Storbritannien och Sovjetunionen om ett avtal om provstopp för kärnvapenladdningar. Det skedde under en atomvapenkonferens i Geneve. Men däremot kunde inte de tre staterna enas om hur ett kontrollsystem för provstoppsavtalet skulle utformas.

För 50 år sedan, 1958, sände amerikanska armén upp en raket i rymden. Men den föll tillbaka in i jordatmosfären och förintades efter 19 timmar.

För 70 år sedan, 1938, undertecknade de franska och tyska utrikesministrarna en deklaration om fredliga relationer och gott grannskap. Den deklarationen var inte mycket värd när Tyskland några år senare anföll Frankrike i andra världskriget.

För 80 år sedan, 1928, ansåg det norska stortingets nobelpriskommitté att det inte fanns någon som var värdig Nobels fredspris detta år. Istället ställdes 1928 års utdelning in till året efter.

För 90 år sedan, 1918, bröt Sverige, liksom de övriga skandinaviska länderna, de diplomatiska förbindelserna med bolsjevikregimen i Sovjetunionen.

För 10 år sedan, 1998, drog ett enormt snöoväder över Gävle. En kvinna försöker skotta fram sin bil.

Foto: Marco Gustafsson/Scanpix

//bilder: 1