Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 7 december

För 20 år sedan, 1988, drabbades Armenien av en svår jordbävning. Flera städer slogs i ruiner, såsom staden Spitak som innan jordbävningen haft 50 000 invånare. Mer än 25 000 människor miste livet.

För 20 år sedan, 1988, meddelade Yassir Arafat, ledare för PLO, Palestinas befrielserörelse, offentligt att han stödde Israels existens som stat. Det skedde i Stockholm under ett möte mellan Arafat och judiska representanter. Det var en effekt av den tysta diplomati som den socialdemokratiske utrikesministern Sten Andersson arbetat med mellan parterna i Mellanöstern och USA. Det svenska utrikesdepartementet hade under lång tid i hemlighet agerat budbärare för att skynda på en fredsprocess.

För 50 år sedan, 1958, valdes Romulo Betancourt till president i Venezuela. Betancourt var född 1908 och hade 1945 tagit makten efter en militärkupp. Han satt vid makten i tre år och genomförde en rad radikala åtgärder som hotade eliten. 1948 avsattes han därför själv i en kupp. Han gick i landsflykt men återkom till politiken. Hans politiska inriktning var reformvänligt och hade folklig förankring, bland annat genomförde han en jordreform, gynnade fackföreningarna och såg genom skatter till att en stor del av oljeindustrins vinster blev kvar i landet. Romulo Betancourt regerade till 1964 och avled 1981.

För 50 år sedan, 1958, blev valen i Västberlin en stor framgång för socialdemokraterna med Willy Brandt i spetsen. Partiet ökade från 44 procent till nästan 53 procent och fick egen majoritet i stadens styrelse.

För 50 år sedan, 1958, slogs ett föga önskvärt rekord, då det visade sig att fler interner än någonsin tidigare i modern tid satt i svenska fängelser. 4 638 personer vistades i fängelse.

För 70 år sedan, 1938, anlände till Malmö hamn 180 svenskar som kämpat som frivilliga på den republikanska sidan i det spanska inbördeskriget. 4 000 personer mötte på kajen. Trots de tusentals frivilligas insats i de internationella brigaderna, segrade fascisterna i inbördeskriget och general Francisco Franco blev Spaniens diktator till sin död 1975.

För 80 år sedan, 1928, blev det stora tidningsrubriker när en svensk pilot klarat sig från en flygplansstörtning med hjälp av fallskärm. Under en övning vid Ljungbyhed slutade ett skolflygplan av typen Tummelisa att fungera på 900 meters höjd. Piloten hoppade och undkom oskadd medan planet slogs i spillror.

För 80 år sedan, 1928, härjades det svenska telefonbolaget L M Ericssons fabrik i tjeckiska Vysotj av en förödande brand.