Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 7 mars

Annons

För 10 år sedan, 2001, fick centerpartiet en ny partiledare, när vice ordföranden Maud Olofsson valdes till ordförande efter Lennart Daléus som avgått i januari.

För 15 år sedan, 1996, inleddes en förundersökning mot moderate förre utbildningsministern Per Unckel. Han var misstänkt för bedrägeri, då han under en resa till Spanien skulle ha använt regeringens kontokort privat.

För 25 år sedan, 1986, blev Sjaunja i Lappland naturreservat. Sjaunja är unikt genom att var Skandinaviens största sammanhängande myrmarksområde.

Hört och hänt

"Vill ni ha ett litet barn med mig, fröken Bosse?", ska dramatikern och författaren August Strindberg ha frågat när han friade till norska skådespelerskan Harriet Bosse. Det skilde ganska mycket i ålder får man nog säga; nästan 30 år. Men det hindrade inte den äldre herren och den unga damen att för 110 år sedan, 1901, förlova sig. Strindberg hade sett Harriet Bosse på Dramaten, blivit förtjust och gett henne en roll i sitt drama Till Damaskus. De fick dottern Anne-Marie tillsammans men äktenskapet varade bara i tre år.

Dagens siffra

75 kronor i böter dömdes skådespelaren Thor Modéen till denna dag 1935, för att ha varit alltför rolig. Den märkliga domen berodde på att han uppträtt med sketcher på självaste juldagen året innan. Åskådarna hade skrattat så kolossalt att Vän av ordning och konsekvens, som anmälaren kallade sig, polisanmält Modéen för opassande munterhet. Han ansågs även ha haft en alldeles för rolig hatt på sig. Det stred mot svensk lag att ha så roligt under juldagen, ansåg anmälaren. Det tyckte även rätten, trots att Thor Modéen försvarade sig med att han bett de agerande att vara allvarliga.