Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det hände då 8 december

För 30 år sedan, 1978, avled den förra israeliske premiärministern Golda Meir. Hon var född 1898 i Kiev i dagens Ukraina, dåtidens Ryssland. 1921 kom hon med sin make från USA till Palestina och var med om att bilda det israeliska arbetarpartiet. Redan 1949 kom hon in i regeringen och mellan 1956 och 1966 var hon utrikesminister. 1969 blev hon premiärminister, Hon framstod som en beslutskraftig, hårdför och allmänt respekterad ledare och kom att kallas "Israels Moder". Golda Meir avgick från sin post 1974.

För 50 år sedan, 1958, fick den svenska sopranen Birgit Nilsson äran att som första utländska operasångare öppna säsongen på La Scala-operan i italienska Milano. Under hösten hade hon även skrivit kontrakt med Metropolitanoperan i New York. Fyra år tidigare hade hon slagit igenom som internationell stjärna med sin grandiosa sopran, där paradrollen var Brynhilda i Wagners Nibelungens ring. Birgit Nilsson hade inte bara en fantastisk röst, hennes gestaltning på scen dominerade också över de andra medverkande. Hon etablerade sig som sin tids främsta Wagnertolkare och var eftertraktad på all världens scener med sin klara, volymstarka sopranstämma och sin musikaliska säkerhet.

För 60 år sedan, 1948, förbjöd den egyptiska regeringen det nationalistiska Islamiska brödraskapet.

För 70 år sedan, 1938, sjösattes det första tyska hangarfartyget. Det hade plats för 40 flygplan.

För 70 år sedan, 1938, gav Evert Taube ut vissamlingen Himlajord. Här fanns bland annat visan Fritiof i Arkadien, där Taube diktade mer om Fritiof Andersson. Samlingen var illustrerad med färgtryck av hans oljemålningar med anknytning till visorna. På det viset visade Evert Taube även sin talang som målare.

För 100 år sedan, 1908, höll USA:s president Theodore Roosevelt det tal i kongressen som kan sägas sammanfatta hans politiska gärning. Roosevelt var utrikespolitiskt en övertygad imperialist som ville att USA skulle dominera västra halvklotet. Därför talade han om den amerikanska flottans betydelse. Inrikespolitiskt insåg han statens och samhällets betydelse att med lagar och regleringar stimulera utvecklingen till en välfärdsstat. Därför talade han om tvånget att reglera trusterna, begränsa storfinansens makt och vikten av socialpolitiska reformer.